Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči rádi pomůžou, ale ne vždy to jde…

Dne 15. 11. 2007 ve 13:40 hod. byli hasiči informováni o havárii nákladního auta na silnici mezi obcí Vizovice a Loučka. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem.

Už při jízdě k místu havárie hlásil řidič značně namrzlou vozovku. Strojník zásahového speciálu vyjel po silnici nad Vizovice a svůj vůz odstavil pro nesjízdnost vozovky.

Velitel zásahu průzkumem zjistil, že další jízda na zledovatělé vozovce by byla příliš riskantní, a proto rozhodl otočit vůz a pokusit se k místu přijet oklikou přes Horní Lhotu a ze strany od obce Loučka.

Příjezd na místo trval jednotce 43 minut. Hasiči vjeli do lesního úseku neudržované silnice nad Loučkou a po kilometru jízdy byli znovu nuceni vozidlo odstavit. Dalších asi 300 metrů pokračovali hasiči pěšky po zcela zledovatělé zasněžené silnici.

Hasiči nalezli místo havárie, kde se ukázalo, že nešlo jen o jeden nákladní vůz, ale i o dodávku, která skončila na stejné straně silničního příkopu. Obě havárie se staly v těžko sjízdné zatáčce a další přijíždějící řidiči způsobovali nehodové situace.

Operační důstojník hasičů spolupracoval s operačním důstojníkem zlínských policistů, který na místo vyslal svou hlídku. Po dohodě byla silnice uzavřena, aby se zabránilo dalším haváriím a případným nehodám v neudržovaném úseku.

Během velmi krátké chvíle se situace zdramatizovala, když přišla silná sněhová vánice. Několik místních občanů chtělo vyprostit vozidla pomocí speciálních lesních traktorů, ale po příjezdu na místo a zhodnocení podmínek s lítostí odmítli. Zledovatělá silnice vůbec neumožňovala bezpečné zajištění speciálů při vyprošťováni. Správci z údržby silnic odmítli z bezpečnostních důvodů na silnici vyjet.

Při haváriích nebyl nikdo zraněn, ani nedošlo k úniku provozních kapalin. Řidičům havarovaných vozů byl předán kontakt na vyprošťovací a asistenční službu motoristům, což byla jejich poslední naděje.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wej-
Sdílet