Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

První obětí veder v Moravskoslezském kraji je cirkusový lachtan, přehřál se a zemřel

Ani dostatečný proud studené vody z cisterny profesionálních hasičů (HZS MSK) z Karviné nepomohl jednomu ze dvou přehřátých dospělých kalifornských lachtanů, které nejmenovaný cirkus převážel během pondělních veder 9. 6. 2014 více než sedmdesátikilo­metrovou trasou z Frenštátu pod Radhoštěm do Karviné.

Hasiči se o dvou trpících samcích o stáří osm až devět let dozvěděli z tísňové linky v pondělí o půl páté odpoledne a ihned vyjeli na pomoc – ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Karviné do Karviné-Hranic do Leonovovy ulice. Cirkus obě cvičená zvířata převážel v prázdných vodních nádržích vozidlového návěsu, údajně měl zakázáno používat při jejich přepravě vodu.

Hasiči poskytli majitelům cirkusu vodu z cisternové automobilové stříkačky na ochlazení a záchranu lachtanů. V té době venkovní teplota přesahovala 30 stupňů Celsia. Jeden ze samců už byl při příjezdu hasičů mrtvý, druhému ale ochlazení a napuštění nádrže na zhruba 5000 litrů vody rozhodně pomohlo. Hasiči pak předali událost Policii ČR a odjeli na základnu.

Sdílet