Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sníh, nehody a vyprošťování…

Čtyři desítky výjezdů k dopravním nehodám a vyprošťování vozidel mají po noci ze čtvrtka 15.11. na pátek 16.11. profesi­onální hasiči v Moravskoslezském kraji, kde hustě sněžilo a desítky dopravních nehod a zapadlých osobních aut, kamionů a autobusů doprovázel nepříjemný vítr.

Vyjely také dobrovolné jednotky z Příbora, Horního Benešova a Města Albrechtic.

Hasiči vytáhli z příkopů a závějí především od čtvrteční 17. hodiny do 1 hodiny po čtvrteční půlnoci dvě desítky kamionů a zhruba stejný počet osobních aut, jedno (Odry-Klokočůvek) dokonce z potoka. (Renault Twingo se zlínskou registrační značkou skončilo v potoce na levém boku, s vyproštěním pomohlo ostravské vyprošťovací vozidlo Mercedes Benz – Bizon). Některé dopravní nehody, u nichž zasahovali hasiči, skončili se zraněním cestujících.

Hned několik kamionů museli hasiči vyprostit pomocí vyprošťovací Tatry a dalších hasičských vozidel na silnici u Hradce nad Moravicí (okres Opava), kde měly během večera problémy s vyjetím kopců tři desítky kamionů a musely tam „přenocovat“.

Vážná situace byla i na silnicích z Karvinska na Třinec (okres Frýdek-Místek) a na spojnici mezi Českým Těšínem a Třincem. Dopravní nehody a problémy se nevyhly ani řidičům na spojnici (I/48) mezi Frýdkem-Místkem a Novým Jičínem, především u Příbora (okres Nový Jičín), kde nemohly sjet na jinou komunikaci. Tam také hasiči vytáhli z příkopů a z okrajů silnic několik kamionů.

Dopravní situace se uklidnila v Moravskoslezském kraji zhruba hodinu po půlnoci, kdy také klesl počet hasičských zásahů.

Moravskoslezští hasiči vyjeli večer a v noci ze čtvrtka na pátek k odstraňování spadlých stromů jen jednou – tři stromy ležely v Bílovci-Staré Vsi přes cestu.

Relativně klidnější situace byla večer a v noci pro hasiče ve dvou z šesti moravskoslezských okresů – v Ostravě a na Bruntálsku. V Ostravě-Svinově u části Dubí vyprošťovali profesionální hasiči z Poruby a Fifejd kamion ve čtvrtek před půlnocí, v pátek ráno hasiči z Ostravy-Zábřehu autobus v Ostravě-Nové Vsi a druhý ještě ve čtvrtek vpodvečer u porubského planetária (Poruba+Zábřeh), u obou pomáhal Bizon.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-

Pozn. WaP: Všimněte si naprosto skvělé viditelné RAL 3024 na Dennisu a VYA i v tomto sychravém počasí…
Sdílet