Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Extrémní výcvik leteckých záchranářů

Již několik let funguje výborná spolupráce mezi skupinami hasičů-lezců a hasiči-leteckými záchranáři z Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. Společné cvičení měli tentokrát na severovýchodě republiky letečtí záchranáři z obou krajů, a to na vodní nádrži Slezská Harta u Bruntálu.

Uskutečnilo se ve čtvrtek a pátek 15. a 16.11. v extrémních povětrnostních podmínkách, kdy vzduch měl teplotu –5 stupňů Celsia a navíc sněžilo. Zúčastnilo se jej 21 leteckých záchranářů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a HZS Jihomoravského kraje a s nimi 15 figurantů. K výcviku byl využit „oblíbený“ vojenský vrtulník W-3A Sokol z vrtulníkové základny Armády ČR v Bochoři u Přerova.

Hlavním tématem výcviku byla záchrana osob z vodní hladiny pomocí palubního jeřábu a podvěsového lana v extrémních povětrnostních podmínkách. Instruktoři lezecké techniky z jednotlivých územních odborů (tedy okresů) HZS MSK a hasiči ze stanice Bruntál byli do akce zapojeni jako figuranti, také zabezpečovali jištění zasahujících záchranářů z motorového člunu. Při akci hasiči použili několik typů ochranných obleků do (ledové) vody, aby mohli porovnat jejich ochranné vlastnosti v extrémních podmínkách.

Další výcvik leteckých záchranářů HZS Moravskoslezského kraje je plánován už na 29. a 30.11. do centra města Ostravy. Cvičit budou na radniční věži ostravského magistrátu a také na známé výškové budově v nedaleké Ostrčilově ulici. Úkolem bude záchrana osob z výškových budov.

Foto: Š.Milulka, S.Kostka

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet