Úterý 16. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve švýcarském Curychu zemřel hasič

Ve čtvrtek, 15. 11. 2007 při požáru domu v historickém centru švýcarského města zemřel jeden ze zasahujících profesionálních hasičů. Při hasebních pracích se na jednotku propadla hořící střecha.

Ve středečních večerních hodinách, přesně ve 23.28 hod. byl na operační středisko hasičů Curych nahlášen elektronickou požární signalizací požár domu v historické části města. Na místo vyjelo družstvo a žebřík, po zjištění, že se jedná o požár většího rozsahu a nikoliv o plané spuštění EPS bylo povoláno několik dalších posilových jednotek s rozličnou technikou včetně výškové. Při požárním útoku v 00.40 hod. dne 15. 11. 2007 došlo však ke zřícení střešní konstrukce do vnitřních prostor domu, kde pracovala trojice profesionálních hasičů. Dva utrpěli zranění, ale podařilo se je včas vytáhnout ven a zachránit, resp. jeden stačil vyskočit, druhý byl vytažen. Takové štěstí bohužel neměl 44 letý profesionální hasič, poddůstojník Berufsfeuerwehr Zürich, manžel, otec dvou dětí… Ten zůstal zavalený trámy a střešní konstrukcí, pod kterou zemřel.

Historický dům ze 14. století obýval Cech tesařů, na likvidaci požáru se podílelo více jak 100 hasičů, záchranářů a policistů. Na místě pracovala i na našem webu představená plošina Bronto Skylift, viz tento článek. Kromě požárních vozidel také čtyři sanitky, vůz s doktorem a automobily policie. V prvních chvílích zásahu hasiče trápil nedostatek požární vody, protože se jednalo o rozsáhlejší požár, neb dům který hořel, byl dřevěný. Muselo se zasahovat v dýchacích přístrojích, jejíž ochranná doba byla při namáhavé práci zhruba 20 minut. Plameny dosahovaly výše patnácti metrů! Okolní domy se hasičům i přes tíživý pocit smrti kolegy a kamaráda podařilo uchránit. Dle dostupných informací se jedná o první úmrtí hasiče z BF Zürich při likvidaci požáru. Sídlo tesařského cechu bylo ohněm poškozeno tak, že se do původní podoby zřejmě již opravovat nebude. Historická hodnota samotného domu je veliká a poškození tak nenávratné. Shořela de facto celá horní polovina dřevěné stavby.

Po likvidaci požáru zůstalo na místě ještě několik družstev na následnou dohlídku požářiště. Příčina požáru, rozsah škody a její přesná výše je předmětem vyšetřování příslušných orgánů. Kolegům tragicky zemřelého hasiče je poskytnuta psychologická pomoc.

Info: swissnews a web

-wap-
Sdílet