Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana zraněného speleologa

Téměř pět hodin včera odpoledne a večer trvala hasičům záchranná akce k vyproštění 31letého zraněného speleologa z jeskyně Moravského krasu na Blanensku. Speleolog ze západních Čech se s dalšími čtyřmi jeskyňáři vydal na průzkum jeskyně Plánivy u Holštejna.Přidány nové fotografie

Při sestupu do jeskyně se však zřítil z provazového žebříku do hloubky zhruba dvanácti metrů. Při pádu se zranil v obličeji, na hrudníku a zřejmě si vykloubil rameno. U zraněného zůstali dva jeskyňáři, ostatní vystoupili na povrch zavolat pomoc.

Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 15.28 hodin. Na místo vyjely tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů včetně skupiny hasičů – lezců s technikou a vybavením pro záchranu osob z výšek a hloubek. Na místo vyjeli také členové Speleologické záchranné služby a zdravotníci. Hasiči a členové Speleologické záchranné služby se k jeskyni museli spustit na lanech z padesátimetrového srázu. Zraněného našli zhruba 40 metrů od vchodu do jeskyně Plánivy na dně dvanáctimetrové propasti u vstupu do spodních části jeskyně. Zraněnému a silně krvácejícímu jeskyňáři poskytli první pomoc, muže zabalili do termofólie a zafixovali ho do nosítek. O zraněného pečoval i lékař – člen Speleologické záchranné služby, který se do jeskyně spustil v další fázi akce.

Vyproštění muže z podzemí ale bránil úzký profil. Na dvou místech proto hasiči pomocí speciálních mikronáloží s trhavinou odstřelili část skály a rozšířili vstupní část jeskyně. Po 20. hodině se záchranářům muže na nosítkách pomocí lan a kladek podařilo dostat ke vchodu do jeskyně. Ve 20.32 hodin pak pomocí lan a kladek jeskyňáře s padesátimetrového srázu vytáhli na lesní cestu, odkud ho na nosítkách dopravili do vzdálenosti několika set metrů k sanitce a předali zdravotníkům. Muž byl silně podchlazený, po celou dobu vyprošťování z jeskyně však byl při vědomí a se záchranáři komunikoval. Na jeho záchraně se v mrazivém počasí a v obtížně přístupném terénu podílelo na 50 hasičů, členů Speleologické záchranné služby a zdravotníků.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet