Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Deset zraněných si vyžádala nehoda autobusu v Odrách, na místě zasahovala i dvojice vrtulníků

Tři jednotky hasičů zasahovaly ve středu 11. 6. 2014 přes poledne u nehody autobusu v Odrách (okres Nový Jičín), který skončil na pravém boku v příkopu. Jely v něm dvě desítky cestujících, nehoda si vyžádala několik zraněných osob, včetně řidiče.

Nehoda byla na operační středisko hasičů nahlášena ve středu dopoledne po půl dvanácté. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Bílovci a dvě jednotky dobrovolných hasičů – Odry a Fulnek.

Záchranáři na místě nehody ošetřili celkem desítku zraněných. Všichni byli při vědomí a mimo bezprostředního ohrožení života. Operátoři si vyžádali příjezd také posádky RZP z Hranic a vzlet vrtulníku LZS Olomouc. Úvodní hlášení totiž hovořilo o přibližně desítce zraněných cestujících.

Jednalo se o šest středně těžce zraněných osob dospělého věku. Pacienti utrpěli poranění ponejvíce horních či dolních končetin, hlavy a v jednom případě také páteře. Všem byla poskytnuta první odborná pomoc posádkami ZZS a po nezbytném ošetření záchranáři zahájili jejich transport do zdravotnických zařízení.

Jednu z pacientek transportoval do ostravské Fakultní nemocnice vrtulník LZS, další do nemocnice v Olomouci letečtí záchranáři ZZS OK. Dvě ženy byly předány do péče nemocnice v Novém Jičíně a jedna v Bílovci.

Ve stejném zdravotnickém zařízení byl umístěn také třiapadesátiletý muž, účastník nehody, který nebyl fyzicky zraněn, ale došlo u něj ke kolapsovému stavu. Jedna zraněná byla přepravena do nemocnice v Hranicích na Moravě.

Další tři ženy utrpěly při nehodě lehká poranění, byly vyšetřeny lékařem ZZS, ale jejich transport do zdravotnického zařízení nebyl nutný.

řekl nám Lukáš Humpl, mluvčí zdravotníků

Hasiči pomáhali s ošetřováním a transportem zraněných do dvou vrtulníků LZS a do sanitek ZZS MSK. Také uklidili silnici a zabezpečili havarovaný autobus před požárem. O odtah autobusu se pak postaral dopravce.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet