Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K záchraně intoxikované osoby vyjeli hasiči do základní školy v obci Mysločovice, až na místě zjistili, že jde o cvičení

V 08:32 hodin vyslal operační důstojník jednotku profesionálních hasičů stanice Otrokovice s jedním zásahovým vozidlem a automobilním žebříkem AZ-30 do obce Mysločovice, kde mělo v třetím nadzemním podlaží místní základní školy dojít k uvíznutí osoby. Podle prvotních informací se osoba nacházela v místnosti zaplněné oxidem uhličitým a byla silně intoxikována.

Do dvanácti minut od výjezdu byli hasiči na místě události. Současně s ustavením výškové techniky k objektu školy byl proveden průzkum místa události. Teprve v této chvíli zasahující jednotka zjistila, že se jedná o prověřovací cvičení.

Hasiči vybaveni dýchací technikou se za pomoci automobilního žebříku dostali oknem do učebny, kde se nacházela „zraněná „ osoba. Tu uložili na nosítka nainstalovaná na koši žebříku a evakuovali ji z objektu.

Cílem prověřovacího cvičení, které proběhlo za značné pozornosti žáků a personálu základní školy, bylo prověřit dojezdové časy jednotky, znalost hasebního obvodu, ale především procvičit taktické postupy při mimořádné události– Záchrana nemohoucí osoby z výšky za pomocí AZ 30 – M1Z prostřednictvím záchranných nosítek a v dýchací technice.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet