Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči likvidovali rozsáhlý požár střechy

Dne 18. 11. 2007 v 08:14 hod. byli hasiči informováni o požáru stolárny ve Veselé. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z obcí Veselá, Lípa, Želechovice, Lužkovice, Slušovice, Vizovice, Zádveřice a Klečůvka.

Ve vyhlášeném druhém stupni požárního poplachu vyjel na místo také velící důstojník směny ze Zlína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru střechy stolárny.

Už při příjezdu k místu byl vidět mohutný kouř stoupající nad obec Veselá. Velitel zásahu z místa potvrdil rozsáhlost požáru a požádal o vyslání posilujících jednotek dobrovolných hasičů.

Hasiči postupně rozvinuli větší množství vodních proudů a z několika stran zaútočili na prohořívající střechu. Požár nejdříve zachvátil celý půdní prostor na patnáctimetrovém úseku. Plameny se rozšířily a poškodily celou střešní konstrukci. Asi po hodině intenzivního hašení se propadl také prohořívající strop, který spadl do stolárny na pracovní stroje.

Hasičům se zásahem podařilo zabránit prostupu požáru do spodního pracovního patra stolárny. Po propadnutí stropu vstoupilo několik hasičů v dýchacích přístrojích do stolárny a hasili pronikající požár otevřeným stropem. Postupně byla celá stavba odvětrávána přetlakovou ventilací a hašena.

Další dvě hodiny zásahu se hasiči soustředili na postupné hašení skrytých ohnisek požárů ve střešní konstrukci a stropech. Hasiči museli na řadě míst stavbu rozebrat, odstranit plechovou i pálenou krytinu, vyházet značné množství prohořívajícího uskladněného dřeva a slámy z půdy, ale i z dalších technických a skladovacích prostor stolárny.

Hasiči se v boji s požárem střídali. Mráz způsoboval problémy v okolí místa požáru, kam stékala voda a ihned namrzala. O kyvadlovou dopravu vody a postupné plnění cisteren se staralo několik vozů dobrovolných hasičů. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru předběžně ohledáno. Vyšetřovatel mohl vstoupit na požářiště až po úplném uhašení, což bylo kolem poledne. Majitel si vyčíslil škodu na 1 mil. Kč.

aktualizováno

Likvidaci požáru nahlásil velitel zásahu krátce před třináctou hodinou. Na dohlídku po požáru byla na místě ponechána jednotka sboru dobrovolných hasičů. Společným zásahem se podařilo uchránit část pracovních strojů stolárny za 300 tis. Kč.

Vyšetřovatel si po likvidaci požáru kompletně ohledal jeho místo a zjistil i příčinu, kterou byla nedbalost majitele stolárny. Ten při pátečním čištění plynovacího kotle nezajistil dostatečně zadní víko spalovacího zařízení. Při dalším hoření dřeva došlo k uvolnění čisticího víka kotle a následnému vypadnutí žhavého popele do okolí. To zapříčinilo zapálení hořlavého materiálu v technické místnosti s kotlem a rozšíření požáru na střechu a další části stavby.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wej-
Sdílet