Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Květen roku 2014 byl pro hasiče v Semilech nezapomenutelný, proběhl v neuvěřitelném tem­pu

Semilský sbor zažil květnový měsíc v neuvěřitelném tempu. Co víkend, to pořádání nebo spolupořádání nějaké kulturní, společenské nebo sportovní akce a i každý běžný pracovní den se stále na zbrojnici sboru něco dělalo. Toto období zahájilo 30.dubna tradiční a v pořadí již šesté „Pálení čarodějnic s SDH Semily I.“ na zahradě sboru.

Následná sobota 3.květa patřila mládeži sboru, která se rozjela se svými instruktory na první kolo letošního ročníku „O pohár dráčka Soptíka do Brady-Rybníček na Jičínsku a osmého do Jablonce nad Jizerou na 2.kolo. Další, v pořadí třetí kolo, pořádal 8.května náš semilský sbor sám na semilském fotbalovém stadionu a z něj si i poprvé semilská omladina odvezla zlaté medaile v kategorii mladších.

18. květen byl pro Semily vůbec zajímavým dnem a pochopitelně semilská jednička u toho nesměla chybět. Spanilá jízda SH ČR v letošním roce zavítala do libereckého kraje a měla pro nás obzvlášť velký význam. Za prvé byla poprvé mezinárodní, protože projížděla německým i polským územím a za druhé na celé trase měla nejdelší přestávku tady u nás v Semilech.

Následný víkend patřil 4.kolu Soptíka v Košťálově a pochopitelně i s účastí naší mládeže a jejich instruktorů. Ale to ještě nebylo vše pro tento sobotní den. Další početná skupina společně s naší parní stříkačkou se rozjela do Velvar u Kladna, kam jsme byli pozváni na oslavy 150 let od založení místního SDH Velvary. V poslední „volný“ květnový víkend se po dlouhých a náročných přípravách většina sboru v sobotu 31.5. v brzkých ranních hodinách přepravila na semilský fotbalový stadion, kde jsme pořádali jarní kolo okresní soutěže mládeže Plamen 2013/2014.

Následně druhá skupina se o trochu později přesunula se svým vybavením do semilského parku Na ostrově, kde se po celý den starali o bříška všech účastníků Westernového dne. Krásný závěr měsíce, ale ještě ne konec víkendu. Druhý den bylo 1.června a každý rodič dobře ví co je to za den a tak sbor, věren své tradici, pochopitelně nezapomněl ani na naše nejmenší a opět uspořádal „Hasičský den dětí s SDH Semily I.“ s pořadovým číslem 12. Za krásného slunečného počasí rozveselit nejen dětská srdíčka, ale i jejich doprovod a myslím, že se i toto povedlo a to je vždy moc dobře.

Ale i tak toto stále není vše co se v tomto květnovém měsíci ve sboru událo. Zároveň sbor přestavuje další prostory příslušenství klubovny na zbrojnici, provádí údržbu na naší srdeční slabosti – parní stříkačce, ale i na ostatním vozovém parku sboru. I na ostatní techniku se nezapomíná a ani na ostatní prostory celého hasičského areálu SDH Semily I.

Za toto krátké měsíční období naše sestry a bratři na přípravách, pořádání, organizaci, účasti na různých akcích a další činnosti ve prospěch nejen sboru, ale i veřejnosti, odpracovali více jak 2.500 brigádnických hodin a za to jim patří velikánské poděkování, že toto opravdu náročné období zvládli a věnovali takřka celý svůj volný osobní čas ku prospěchu sboru, města a všech spoluobčanů.

A co bude následovat v červnu a červenci? Od 13.-15.června 2014 odjíždí 14 našich sester a bratrů s naší parničkou na třetí ročník celorepublikové soutěže parních stříkaček do Klatov, 28.června se účastníme Staročeské pouti na Komenského náměstí v Semilech. Zároveň v tento den jedeme s parničkou na Frýdštejn na oslavy místního sboru a další skupina odjíždí na letošní Hasičský dětský tábor na Nebákově. 12.července 2014 opět odjíždíme s parničkou na oslavy, tentokrát do Broumova, kde místní profesionální i dobrovolní hasiči mají kulatá jubilea – 30. a 130.let.

Ladislav Bruckner – místostarosta SDH Semily I.
Sdílet