Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidič nepřežil srážku na přejezdu

Sedmatřicetiletý řidič nákladního vozidla Škoda 706 dnes dopoledne nepřežil srážku s lokomotivou na nechráněném železničním přejezdu v Rousínově na Vyškovsku. Projíždějící elektrická lokomotiva při střetu kabinu nákladního vozidla roztříštila a kamion odhodila mimo trať.

Náraz byl tak prudký, že se z vozidla utrhl motor. Řidiče kamionu hasiči našli bez známek života v kolejišti. Lokomotiva s poškozenou přední částí zůstala stát zhruba 300 metrů od přejezdu. Strojvedoucí nebyl zraněn.

Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 11.23 hodin a na místo vyjely dvě jednotky hasičů. Hasiči ze stanice ve Vyškově, kteří na přejezdu zasahovali jako první, zajistili místo nehody. Z palivové nádrže kamionu vytekla nafta, ta však před příjezdem hasičů vsákla do půdy kolejiště a železničního náspu a sorbent hasiči nemohli použít. Z lokomotivy žádný únik provozních kapalin nebyl zjištěn. Krátce po 12. hodině hasiči ze stanice ve Vyškově ukončili zásah a místo předali hasičům Českých drah. Ti zajistili odstranění vraku a úklid kolejiště.


V plamenech shořelo auto

Tři jednotky hasičů ze stanic ve Starém Lískovci, na Brněnské přehradě a v Lidické ulici dnes ráno likvidovaly požár osobního auta Volkswagen Golf v Brně-Žebětíně. Hustý kouř a prošlehávající plameny z motorového prostoru 43letá řidička zpozorovala při průjezdu Křivánkovým náměstím. Žena stačil zastavit a vystoupit z vozu, oheň však rychle zachvátil celý motor. Přes okamžitou pomoc jiného motoristy, který zavolal hasiče a sám se hořící auto snažil hasit ručním hasícím přístrojem, se plameny šířily i do kabiny. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 7.52 hodin a při příjezdu hasičů již plameny šlehaly z celého auta a vozidlo bylo ve čtvrté, závěrečné fázi hoření. Hasiči proti ohni nasadili dva vysokotlaké proudy. K intenzitě požáru přispěl i hořící benzín vytékající z palivové nádrže. Hasiči na hořící palivo použili pěnu. Požár lokalizovali krátce po 8. hodině a likvidovali v 8.39 hodin. Příčinou vzniku požáru byla technická závada, škodu na vozidle s rokem výroby 1994 vyšetřovatel předběžně stanovil na 80 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet