Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Obec Ořechov existuje už 650 let, požehnán byl nový prapor místních hasičů

V sobotu 31. 5. 2014 proběhla oslava 650 let od první zmínky o obci Ořechov (na Žďársku). Podle nejstarších záznamů býval Ořechov částí osovského panství.

V roce 1364, když Jindřich z Ronova, řečený z Osové přišel s Janušem z Bechyně, manželkou Hyzlou a dědici na zmíněné panství, náležely k němu polovina Kadoce, Libochová, Ořechové a lesy u Chlístova. V této době nesla obec název Orziechowe.

Tak jak to na obcích bývá, ani tato slavnost se neobešla bez přítomnosti místního hasičského sboru. Dobrovolní hasiči pochodovali ve vycházkových uniformách v průvodu obcí. Jejich chloubou byl nově pořízený slavnostní prapor. Slavnostní hasičský prapor SDH Ořechov-Ronov vyjadřuje identitu hasičského sboru a nese jeho poselství budoucím generacím.

Do praporu je vyšit znak obce – zlatá padací brána se stříbrnými nýty a zkřížené ostrve a název hasičského sboru. Na návsi byl dle tradice požehnán knězem a tím uveden v život. Na připomínku tohoto významného dne paní starostka obce Petra Slámová dekorovala prapor pamětními stuhami. Celou slavnost sledoval početný zástup místních, rodáků i vzácných hostí.

Foto: Blanka Komínková

David Dvořáček
Sdílet