Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na zámku v Hradci nad Moravicí se uskutečnilo společné cvičení polských a českých hasičů

Tři polské jednotky a sedm z Moravskoslezského kraje, přesněji z Opavska, se zapojilo ve čtvrtek 12. 6. 2014 dopoledne do mezinárodního taktického cvičení, při němž byl simulován požár na půdě Bílého zámku v Hradci nad Moravicí. Hasiči zachránili celkem 6 zraněných chlapců z půdy, profesionálně namaskovaných na různá zranění. Do cvičení se zapojilo téměř pět desítek hasičů.

Školní výpravě se na zámku ztratilo několik chlapců, kteří zpanikařili a schovali se na půdě a použili zde otevřený oheň. Jako první k požáru přijela místní jednotka dobrovolných hasičů, pak také jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice v Opavě (i s automobilovým žebříkem AŽ 37 Metz) a dalších pět jednotek dobrovolných hasičů – Hradec nad Moravicí-Jakubčovice, Hlubočec, Žimrovice, Benkovice a Kajlovec.

Místní se ihned pustili do průzkumu, na půdu byli naváděni zaměstnanci zámku. Velitel zásahu hovořil nejčastěji se správcem zámku. Hasiči objevili brzy na půdě dva z šesti zraněných mladých figurantů a vyvedli je ven. O simulaci požáru na špatně dostupné půdě Bílého zámku se postaraly dva vyvíječe kouře.

Tři polské jednotky (profesionální PSP z Ratiboře a dvě dobrovolné z Rudniku a Křižanovic) přijely již za několik minut a pustily se do hašení a pátrání po zbylých chlapcích ze zadní strany zámku. Společně s českými hasiči zachránili polští kolegové z rozlehlé a zakouřené půdy 4 zraněné chlapce.

Na skutečné hašení střechy z výškové techniky (AŽ 37 z Opavy) byla použita voda z podzemní nádrže před Bílým zámkem. Byla procvičena i dálková doprava vody z řeky, tekoucí pod zámkem.

Hasiči mj. procvičili vzájemnou (mezinárodní) spolupráci, účinnou komunikaci mezi českými a polskými jednotkami, ošetřování zraněných i vynášení vzácného historického materiálu ze zámeckých expozic ven.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet