Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Slezské Hartě soutěžily i čtyři polské týmy vodních záchranářů

Celkem 22 týmů z ČR a Polska se postupně se dostavilo ve středu 11. 6. 2014 ráno na start již 16. ročníku soutěže ve vodním záchranářství Slezská Harta na stejnojmenné vodní nádrži (okres Bruntál). Polští profesionální hasiči (PSP) byli letos zastoupeni hned čtyřmi týmy – dvěma z Prudniku, Nysy a Wroclavi. Mezi jejich konkurencí bylo například družstvo hasičských záchranářů z Brněnské přehrady či pražští hasiči.

Pro soutěž byla připravena např. tato (také tradiční) stanoviště: záchrana tonoucího z vody, hod záchrannou pomůckou na cíl, technika jízdy motorového člunu (slalom, couvání), ošetření zraněného a jeho transport, dopádlování ke břehu či záchrana a tažení tonoucího ke břehu bez použití člunu – jako figuríny obvykle slouží dva padesátikilové barely s vodou. Ty tradičně odeberou zbytky fyzických sil soutěžících.

Všechny posádky si s nástrahami tratě poradily s větší či menší úspěšností. Titul zcela zaslouženě obhájili dobrovolní hasiči z Krnova a ukázali všem profesionálům, že se s nimi mohou směle měřit.

Startovalo se od soutoku Moravice a Černého potoka. HZS MSK Bruntál spolupracuje při organizaci soutěže „Slezská Harta 2014“ s Českou asociací hasičských důstojníků, Zdravotnickou záchrannou službou Moravskoslezského kraje a Vodní záchrannou službou Českého červeného kříže Bruntál.

Soutěž vznikla jako reakce na ničivé povodně v roce 1997. Po povodních v roce 2002 získala soutěž od generálního ředitelství HZS ČR kredit neoficiálního Mistrovství republiky posádek HZS ČR ve vodním záchranářství, což jen podtrhlo úroveň této soutěže.

Námětem soutěže je poskytnutí první pomoci a záchrana osob z vodní hladiny a břehů, základní ošetření a transport pomocí motorového člunu. Tento námět vychází z osvědčeného modelu obdobných soutěží pořádaných ILS (International Life Saving) a VZS ČČK.

Kompletní výsledky najdete v příloze článku.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Přiložené soubory
Harta_2014.pdf zobrazit online PDF 218 kB