Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičští chemici z Pardubického a Královéhradeckého kraje se již po dvanácté zaměřili na nebezpečné látky

Opět po roce se více než stovka profesionálních hasičů z Pardubického a Královéhradeckého kraje sešla v Seči u Chrudimi, kde se konalo další proškolení hasičů chemiků.

Již po dvanácté bylo instrukčně metodické zaměstnání (IMZ) uskutečněno ve dvou turnusech a účastnili se ho všichni technici chemické služby (CHS) ze všech územních odborů HZS Pardubického kraje, techniků CHS Hasičského záchranného sboru podniku Synthesia, a.s., Pardubice a technici CHS ze všech územních odborů HZS Královéhradeckého kraje. Instrukčně metodické zaměstnání se uskutečnilo za spolupráce generálního ředitelství HZS ČR, Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč a firem Dekonta, a.s. a Happy End, a.s.

V letošním roce se chemici zaměřili hned na několik úkolů.

„Zaměřili jsme se na výskyt nebezpečných, především chemických látek. Procvičovali postupy při rozpoznávání konkrétních nebezpečí, které hrozí u některých látek a jak se chránit,“

uvádí kpt. Ing. Vít Preussler, vedoucí chemické služby HZS Pardubického kraje.

Prakticky si chemici vyzkoušeli, jaké nebezpečné reakce mohou vyvolat chemické látky mezi sebou (samozápalné látky, možnosti výbuchu apod.) nebo na některé další materiály jako kovy, plasty, dřevo, papír, benzín, oleje atd. Hasiči sledovali také rychlosti nárůstu teplot pomocí teploměrů a termokamery. Reakce hasičům předváděly osoby s chemickou praxí, kolegové-chemici ze Střední průmyslové školy chemické.

Dále se hasiči účastnili praktických ukázek reakcí chemických látek na biologické materiály, tedy jak působí různé kyseliny, louhy a jiné chemické látky na kůži, oči apod. a samozřejmě jak tyto chemikálie působí na speciální chemické obleky hasičů. Nechyběla ani teorie, protože bez znalostí se hasiči opravdu neobejdou, proto si procvičili nejen teorii o výbušninách, ale zopakovali si také identifikaci látek, odběry vzorků a dekontaminaci.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet