Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V pátek třináctého června bylo pro veřejnost otevřeno všech 22 stanic HZS Moravskoslezské­ho kraje

Celorepublikový Den požární bezpečnosti (DPB) byl i letos vyhlášen na „šťastný“ pátek třináctého – a letos vychází na červen. Hasiči v Moravskoslezském kraji si jej na několika místech dobrovolně prodloužili.

Již ve středu a čtvrtek 11. a 12. 6. 2014 se koná den otevřených dveří na všech třech stanicích v okrese Frýdek-Místek, ve čtvrtek dopoledne mezinárodní taktické cvičení u simulovaného požáru Bílého zámku v Hradci nad Moravicí (okres Opava) s účastí tří polských jednotek.

Cílem DPB je propagovat požární ochranu formou preventivně výchovné činnosti, poukazovat na chování, které způsobuje požáry, a také na to, jak se chovat v případě mimořádné události. Součástí DPB je letos seznámení občanů s možnostmi eliminace následků případného požáru, například instalací hlásičů požárů či detektorů nebezpečných plynů.

V Moravskoslezském kraji bude v pátek třináctého června otevřeno pro veřejnost všech 22 stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK, a to obvykle od rána až do podvečerních hodin (přehled je níže). Například v okrese Frýdek-Místek jsou stanice HZS MSK Frýdek-Místek, Třinec a Nošovice otevřeny již od středy do pátku, a to vždy od 9 hodin do 17:30 hodin. Dopoledne bude věnováno školním výpravám. Hasiči ukazují školákům i předškolákům vše od zásahové techniky po poskytování první pomoci.

Například centrální hasičská stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu má na pátek třináctého, kdy má otevřeno pro veřejnost od 8 do 17 hodin, připraveny každou celou hodinu dynamické ukázky: v 8 hodin práce vyprošťovacího speciálu Mercedes Actros Bizon, pak vyprošťování z havarovaného automobilu, fungování mobilní sirény pro varování a informování obyvatelstva a od 11 hodin také ukázky dekontaminace osob. Obdobné ukázky pokračují vždy v celou hodinu až do uzavření stanice. Hasiči rozeslali zvací dopisy okolním školám.

Den otevřených dveří na stanicích HZS MSK v rámci DPB:

Okres (územní odbor) Ostrava-město: Zábřeh 8–17, Fifejdy a Slezská Ostrava 9–14, Poruba 9–17, Přívoz 8–16, Hrabůvka 7–15 (pokud nebude výjezd)
Okres Frýdek-Místek: FM, Nošovice a Třinec 9–17:30 (včetně středy a čtvrtku)
Okres Karviná: Karviná, Havířov, Bohumín, Český Těšín, Orlová 8–17
Okres Nový Jičín: NJ a Bílovec 9–16, čtvrtek 9:00 cvičení Hradec nad Moravicí
Okres Opava: Opava, Vítkov, Hlučín 9–14
Okres Bruntál: Bruntál, Krnov, Rýmařov 9–14

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet