Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Malý požár napáchal vysokou škodu

Dne 20. 11. 2007 ve 13:17 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu ve Zlíně. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma zásahovými vozy a jednotka hasičů z povolání města Zlína s jednou cisternou.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v prvním patře rodinného domu došlo k požáru v dětském pokoji.

Na místě vycházel z oken domu černý kouř, který signalizoval požár v prvním patře. Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do horního patra domu, kde zjistili požár v dětském pokoji. Plamenné hoření už nebylo nalezeno, a tak hasiči otevřeli okna a přetlakovou ventilací dům odvětrali. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že dcera majitelky se vrátila odpoledne ze školy domů a po otevření hlavních dveří se vyvalil kouř. Celá polekaná zavolala svou maminku, která záhy přijela. O malou školačku se postarala její sousedka. Dívenka byla vystrašená a uplakaná, protože si vyčítala, že požár mohla způsobit.

Vyšetřovatel hasičů si důkladně prohlédl ohnisko požáru a zjistil, že požár způsobila technická závada na elektrické prodlužovací šňůře. Plameny se rozšířily na blízký počítač a jeho monitor. Vzniklý požár se postupem času i sám uhasil, a to po spotřebování vzdušného kyslíku v horním patře domu. Vlivem dobře zavřených oken se dovnitř nedostal čerstvý vzduch a nedošlo k rozšíření požáru.

Požár plastů však napáchal značné škody nejen na počítači, ale hlavně na všech osobních věcech v dětském pokoji a ložnici. Požárem způsobené škody byly vyčísleny na 250.000 Kč. Uchráněné hodnoty byly odhadnuty na 2 mil. Kč.

Traumatizované dívence poskytli hasiči ze zásahové jednotky dráčka Záchranáčka, který ji uklidnil a byla schopna komunikovat s hasiči, vyšetřovatelem i maminkou.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wej-
Sdílet