Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár rozvodné skříně fotovoltaické elektrárny v Opavě-Kateřinkách napáchal škodu za jeden milion korun

Půl hodiny po poledni dne 14. června 2014 telefonicky oznámil na obvodní oddělení Policie České republiky v Opavě dispečer hasičů HZS Opava, že jejich vozidla právě vyjíždějí na ulici Hillovou v Opavě-Kateřinkách, kde před chvíli mělo dojít k požáru sběrače napětí u solární elektrárny.

Na místo byla ihned vyslána opavská policejní hlídka, která od přítomných hasičů zjistila, že zde došlo k zahoření rozvodné skříně (sběrače) napětí, a to uprostřed oploceného pozemku se solárními panely. Objekt je střežen pohybovými čidly s průmyslovými kamerami, které jsou napojeny na bezpečnostní ochranou službu, přičemž pohyb cizích osob v oploceném pozemku nebyl nezaznamenán a okolí nebylo narušeno.

Celková hmotná škoda na majetku byla předběžně vyčíslena na finanční částku ve výši 1 milion korun a ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo. Na místo se následně dostavil specialista z Prahy, znalec v oboru elektro a chemie, který potvrdil technickou závadu, cizí zavinění vyloučil a celá záležitost nadále zůstává v šetření vyšetřovatelů hasičů Hasičského záchranného sboru Moravskoslezské­ho kraje.

Foto: Peter Soós

por. Bc. René Černohorský
Policie ČR
Sdílet