Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Celorepublikový sraz parních stříkaček proběhl v Klatovech, zúčastnilo se ho devět historických exponátů

V pátek 13.června 2014 se v odpoledních hodinách vydala 14ti členná skupina členů SDH Semily I. se svou parní stříkačkou do Klatov, kde se následující sobotu od 9ti hodin konalo již třetí kolo Celorepublikového srazu a soutěže historických parních stříkaček.

V krásném prostředí bývalých kasáren, které zajisté každý zná z filmu „Copak je to za vojáka“, se sešlo 9 takovýchto historických exponátů z celé naší rodné vlasti. Místní klatovský sbor jako pořadatel pro všechny přítomné připravil i zajímavý a poutavý doprovodný program s hasičskou tématikou. Po úvodním zahájení a uvítání všech přítomných družstev se ujal slova starosta místního sboru a další hosté oslav.

Vlastní soutěž započala úderem 13 hodiny. Čtyři soutěžní disciplíny měli prověřit a ukázat jak se od loňského roku jednotlivá družstva zlepšila a věřte, že „boj“ byl velice vyrovnaný. Semilští v celkovém hodnocení obsadili 4té místo (roztápění parní stříkačky na tlak páry 5 atm. 4.místo, na zručnost a přesnost 7.místo, plnění sudu v časovém limitu 2 minut 1.místo a ve stříkaní na terč o obsahu 10 litrů 2.místo).

Absolutním vítěz a držitelem putovního poháru na další rok se stal místní klatovský sbor, druhé místo obsadilo družstvo z SDH Opočno (loňský vítěz) a na třetím místě se umístil SDH Kvítkovice. Dalším zástupcem v této soutěži z našeho regionu byl sbor z SDH Roztoky u Jilemnice, kteří v celkovém hodnocení obsadili 6 příčku.

Sobotní program byl zakončen večerní zábavou. Vše pod patronací a financování městem Klatovy, za přispění finančních prostředků EU a dalších sponzorů celých oslav. Odjezd většiny soutěžních družstev byl až v neděli v dopoledních hodinách. Naši semilští zástupci se do své domoviny vrátili v neděli, pár minut po dvanácté hodině.

Účastníci za SDH Semily I.: soutěžní družstvo: Marek Vrtilka – starosta sboru/velitel parní stříkačky, Ladislav Bruckner – místostarosta sboru/topič, Zdeněk Kouble – strojník, Karel Šmíd st. – strojník, Milan Mašek – požární útok, Karel Šmíd ml. – požární útok, Karel Šmíd st. – strojník; doprovod a doprava: Aneta Koublová, Anna Koublová, Lucie Koublová, Erika Mašková, Denisa Šimůnková, Soňa Šmídová a Martin Staněk.

Ladislav Bruckner
místostarosta SDH Semily I.
Sdílet