Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči osvobodili srnu

K osvobození dvou živých tvorů na území Českého Těšína – divoké kachny a srny – vyjížděla zdejší jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v pondělí 19.11. a ve čtvrtek 22.11.

O srnce, zaklíněné v brance těšínského koupaliště, informovala operační středisko hasičů v Karviné Policie ČR ve čtvrtek o půl jedenácté. Na místo nehody byla ihned vyslána profesionální jednotka z českotěšínské stanice.

Dospělá srna zůstala uvězněna v brance z kovových trubek, která vede do zadní částí místního koupaliště v Hornické ulici. Podle čekajících strážníků městské policie už to několikrát vypadalo, že se zvíře úzkou mezerou protáhne, ala škubavé pokusy lesního tvora skončily neúspěšně u jeho pánve.

Hasiči měli na vysvobození trápící se srnky rychlý recept – trubky od sebe roztáhli hydraulickým zařízením. Pak srnu opatrně zkontrolovali, zda není zraněná. Protože žádné zdravotní problémy nevykazovala, vypustili ji zachránci do blízkého lesa. „Protože to vypadalo, že se nepodaří ani v dohledné době sehnat zástupce mysliveckého sdružení, raději jsme jí dali svobodu hned,“ poznamenal velitel zásahu. Samotný zásah netrval ani pět minut.

Hasičská jednotka ve stejném složení zasahovala již v pondělí společně s místními dobrovolnými hasiči u případu zraněné samice kachny divoké, která vypadala, že je přimrzlá k ledu rybníčku v Sýkorově parku v Českém Těšíně. Podle svědků jí led uvěznil již v sobotu 17.11.

Hasiči přivezli člun, ale když se k ní po hladině s tenkým ledem přibližovali, začala kachna „prchat“ ke břehu. Tam ale chytili do sítě českotěšínští strážníci. Kachna měla zraněné křídlo a městská policie ji odvezla na ošetření.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-swo-
Sdílet