Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Neznámá látka zamořila část pošty

Uzavření části objektu České pošty v Heršpické ulici v Brně si dnes večer vyžádal únik dosud neznámé látky. Krátce po 19. hodině pracovníci pošty oznámili operačnímu středisku HZS, že při manipulaci se zásilkami v hale třídírny na podlahu vytéká kapalina, jejíž výpary dráždí oči. Ilustrační foto

Na místo vyjely dvě jednotky hasičů ze stanic v Lidické a Bauerově ulici s kontejnerem se zařízením k likvidaci následků chemických havárií a tým chemiků z laboratoře školícího střediska HZS Jihomoravského kraje v Tišnově. Po příjezdu hasiči zjistili, že neznámá chemikálie vytekla ze tří balíčků a rozlila se na ploše zhruba pěti metrů čtverečních. Dráždivých výparů se nadýchali tři pracovníci pošty, které zdravotníci převezli do nemocnice. Hasiči zasahujících v protichemických oblecích a v dýchacích přístrojích prvotním orientačním měřením dospěli k závěru, že se zřejmě jednalo o kyselinu se čpavým zápachem. Část třídící haly hasiči uzavřeli a výpary chemikálie pomocí ventilačního systému a vraty objektu odvětrávali. Chemici školícího střediska HZS odebrali vzorky látky. Zbytky tří balíčků s obsahem chemikálie uložili do speciálních ochranných kontejnerů a odvezli k laboratornímu rozboru.
Zbytky látky rozlité na podlaze třídírny hasiči neutralizovali, zasypali sorbentem a jeho zbytky sebrali k likvidaci. Po vyčistění kontaminované plochy a odvětrání haly hasiči ve 20.41 hodin ukončili zásah a prostor předali vedoucímu pošty. V objektu pošty v Heršpické ulici zasahovalo 20 hasičů, na místo vyjeli také zdravotníci a policisté.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-wej-
Sdílet