Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár rodinného domu v obci Záblatí

V odpoledních hodinách včerejšího dne byl na krajské operační středisko ohlášen požár domu v obci Záblatí č. p. 36 na Prachaticku. K zásahu vyjely tři cisterny z centrální stanice Prachatice a dále pak jednotky dobrovolných hasičů obcí Záblatí, Lažiště a Vlachovo Březí

(ta však byla odvolána ještě během cesty k požáru).
Po příjezdu k rodinnému domku hasiči zjistili, že se jedná o starší přízemní dvojdomek stojící v řadové zástavbě. Požárem byly zasaženy obě obytné části, požár se poté rozšířil i na půdu, krov a střechu. Bylo nutné ochlazovat štít vedlejší budovy kvůli rozšíření požáru na další domy. Mezitím ostatní hasiči v dýchacích přístrojích prováděli lokalizaci požáru uvnitř i zvenku, na půdě i v obytných místnostech. Uvnitř domu se nacházel nezletilý muž, který byl hasiči okamžitě vyveden a z důvodu jeho špatného psychického stavu mu byla přivolána Záchranná zdravotnická služba. Likvidace požáru byla velitelem zásahu na operační středisko ohlášena v 17:43 hodin, poslední jednotka opustila místo zásahu devět minut po 19. hodině.
Vyšetřovatel příčin požáru HZS ÚO Prachatice původně stanovil tři možné verze vzniku požáru: nedbalostní jednání (kouření či manipulace o otevřeným ohněm), elektrotechnickou závadu a závadu na komínovém tělese. V průběhu dalšího vyšetřování byla určena konečná příčina, a to nedbalost mladistvého při manipulaci se žhavým popelem.
Přímá škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na Kč 600 000,–-, uchráněné hodnoty činí Kč 500 000,–-.
Na místě byla přítomna Policie ČR a starosta obce Záblatí, který zajistil uložení evakuovaných věcí z domu a poskytnul obyvatelům náhradní bydlení.


Ing. Vendula Matějů
Pracovník vztahu k veřejnosti, HZS Jčk

-swo-
Sdílet