Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na poště se rozlil formaldehyd

Laboratorní rozbor vzorků v noci na dnešek prokázal, že v třídírně České pošty v Heršpické ulici v Brně se včera večer rozlil formaldehyd v osmatřiceti­procentní koncentraci. V jednom z balíků se rozbila litrová láhev této chemikálie.Ilus­trační foto


Na poště se rozlil formaldehyd

Laboratorní rozbor vzorků v noci na dnešek prokázal, že v třídírně České pošty v Heršpické ulici v Brně se včera večer rozlil formaldehyd v osmatřiceti­procentní koncentraci. V jednom z balíků se rozbila litrová láhev této chemikálie a z láhve vyteklo zhruba 90 procent jejího obsahu. Formaldehyd kontaminoval obsah čtyř balíků a rozlil se na plochu cca pěti čtverečních metrů. Pro podezření na nadýchání toxickými výpary zdravotníci převezli do nemocnice tři pracovníky pošty.
Únik neznámé látky s dráždivým účinkem na oči a dýchací cesty ohlásili pracovníci pošty na tísňovou linku hasičů v 19.01 hodin. Na místo vyjely dvě jednotky hasičů a tým specialistů chemické laboratoře školícího střediska HZS Jihomoravského kraje v Tišnově. Hasiči zasahující v ochranných protichemických oblecích a v dýchacích přístrojích část haly uzavřeli. Na místě odebrali vzorky chemikálie a kontaminované balíky uložili do speciálních kontejnerů a odvezli do laboratoře v Tišnově. Látku rozlitou v hale hasiči neutralizovali a pomocí sorbentu odebrali k likvidaci. Po odvětrání haly pošty od výparů chemikálie hasiči ve 20.41 hodin zásah ukončili.
Vzorky odebrané chemikálie specialisté z chemické laboratoře HZS v Tišnově ještě v noci podrobili analýze na plynovém chromatografu a infračerveném spektrometru. Rozbor ukázal, že jde o formaldehyd v koncentraci 38 procent. Jde o chemikálii, zařazenou mezi nebezpečné látky. Formaldehyd se užívá k desinfekci, konzervaci i k výrobě polymerů, dřevotřískových desek a dalších materiálů. Akutní zasažení výpary formaldehydu může u lidí vyvolat bolesti hlavy a záněty nosní sliznice. Při vyšší koncentraci způsobuje vážné podráždění sliznic a respirační problémy.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-swo-
Sdílet