Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Biskup navštívil požární stanici

Brněnský římskokatolický biskup Mons. ThLic. Vojtěch Cikrle navštívil dne 22. 11. 2007 požární stanici v Lidické ulici v Brně. Návštěvy se zúčastnili také generální vikář Mons. Mgr. Jiří Mikulášek a další představitelé Biskupství brněnského.

Vzácného hosta, který pracoviště hasičů navštívil poprvé, přivítali ředitel Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje plk. Ing. Zdeněk Vlkojan a velitel stanice mjr. Ing. Petr Oháňka.

Brněnský biskup si prohlédl nové krajské operační a informační středisko HZS Jihomoravského kraje, které patří k nejmodernějším v ČR. Na centrální požární stanici, která vznikla na přelomu 30. a 40. let minulého století a je největší v republice, se církevní představitelé zajímali především o výstroj a výzbroj hasičů a jejich zásahovou techniku. V doprovodu velitele směny npor. Ing. Václava Kováře se hosté podrobně seznámili s několika zásahovými vozidly a jejich výbavou k likvidaci požárů, záchraně osob, následků dopravních nehod i k dalším zásahům. Zajímali se také o organizaci výjezdů a nasazení požárních jednotek.

Biskup Mons. ThLic. Vojtěch Cikrle ocenil vysokou profesionalitu a obětavost brněnských hasičů při ochraně zdraví, životů a majetku lidí. Uvedl, že si velice váží služby hasičů, kteří při záchraně druhých nasazují vlastní životy. V této souvislosti připomněl památku brněnských hasičů kpt. Davida Kožuského a por. Jaroslava Garguly, kteří zahynuli při záchraně obětí požáru v brněnské Nádražní ulici v lednu roku 2002.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet