Čtvrtek 9. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve sklepě v Pardubicích muž skladoval nebezpečné množství benzínu

Pardubičtí hasiči zasahovali v ulici Milheimova v Pardubicích, kde vycházel zápach z bytového domu. Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že se jedná o „neuvěřitelný“ zápach linoucí se ze sklepa. Po průzkumu bylo zjištěno, že zápach se šíří ze sklepní kóje, kde se nacházelo pět 50 litrových plastových sudů s benzínem. Jeden sud byl poškozen a došlo k úniku benzínu.

Na místo se dostavili policisté i vyšetřovatel hasičů, který vše zadokumentoval pro další vyšetřování. Hasiči hned u vchodu naměřili velmi nebezpečné výbušné koncentrace. Sklepní prostory byly pomocí přetlakové ventilace odvětrány, barely s benzínem vyneseny na volnou plochu před domem a předány majiteli k zajištění.

Na místě byly odebrány vzorky, které putovaly do Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč. Při závěrečném průzkumu bylo navíc zjištěno, že v bytovém domě nejsou označeny únikové východy, hlavní uzávěry vody, plynu a elektřiny. Dále nebyly průchozí nouzové východy (místo kliky byly dveře osazeny koulí).

Naměřena výbušná koncentrace

Takto skladovat benzín se nesmí, protože objekt nebyl zkolaudován jako sklad hořlavých kapalin, ale jako sklep. „Standardně se skladuje náhradní množství pohonných hmot, to je jeden kanystr. V tomto případě tam měl majitel 250 litrů benzínu skladovaných v plastových barelech, jeden barel se porušil a benzín začal unikat na podlahu a vypařovat se. Při zásahu byla naměřena výbušná koncentrace,“ řekl k případu vyšetřovatel hasičů kpt. Bc. Daniel Norek.

V těsném sousedství garáž, stačilo málo a došlo by k explozi

„Vedle sklepa byly podzemní hromadné garáže, kdyby tam přijelo auto a zastavilo v blízkosti tohoto sklepa, mohlo by buď vlivem vznícení par od rozpáleného výfukového potrubí, nebo např. jiskrou na elektroinstalaci automobilu (závada), dojít ke vznícení par a případnému výbuchu,“ dodává kpt. Bc. Daniel Norek.

V tomto případě hasiči celou událost předávají k projednání na stavební úřad, neboť majitel neužíval stavbu v souladu s kolaudačním rozhodnutím.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet