Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ministerstvo vnitra zmodernizuje síť PEGAS, odstraní kapacitní a funkční nedostatky

Od července 2014 do července 2015 Ministerstvo vnitra zmodernizuje digitální radiokomunikační síť PEGAS, která je hromadnou, neveřejnou sítí integrovaného záchranného systému – policie, hasičů, zdravotních záchranářů a dalších záchranných a bezpečnostních sbo­rů.

Síť PEGAS je vzdálenou obdobou komerčních sítí mobilních operátorů, avšak se speciálními funkcemi a vysokou mírou zabezpečení a spolehlivosti, které nemůže veřejná komerční technologie poskytnout.

Modernizace umožní odstranění kapacitních a funkčních nedostatků sítě, které vznikly kvůli postupnému zapojování dalších uživatelů do sítě. V této oblasti také došlo k technologickému pokroku, s nímž je potřeba držet krok.

Vylepšením systému budou postupně naplněny požadavky uživatelů na moderní funkcionality a kapacitu sítě PEGAS, včetně bezpečného a spolehlivého propojení s operačními středisky policie, hasičů a záchranek.

Náklady na modernizaci přitom budou 20krát až 100krát menší, než by stálo vybudování zcela nové radiokomunikační sítě. Ta bude financována z větší části ze strukturálních fondů Evropské unie.


Na Ministerstvu vnitra se ve čtvrtek 12. června 2014 uskutečnil seminář, na němž byl odborným zástupcům participujících složek a organizací představen projekt modernizace neveřejné radiokomunikační sítě PEGAS, kterou resort provozuje pro potřeby složek integrovaného záchranného systému a další uživatele z řad státní správy.

Některé součásti systému již neodpovídají současným požadavkům na kapacitu, funkcionalitu a spolehlivost. Jeho výrazná modernizace, ke které dojde v letech 2014 a 2015, umožní nasazení nových služeb a zvýšení uživatelského komfortu.

Modernizační plán také počítá s proškolením uživatelů a dalšími koordinačními schůzkami. Projekt je z větší části financován z Integrovaného operačního programu.

Sdílet