Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili na Opavsku labuť se splávkem, upozornili na ni rybáři

Dvě profesionální jednotky hasičů (HZS MSK) z Opavy a Hlučína se vydaly ve středu 18. 6. 2014 hodinu po poledni zachránit dospělou a navíc zraněnou labuť, která se delší dobu snažila zbavit na hladině bývalé štěrkovny v Dolním Benešově (okres Opava) dotěrného háčku s rybářským vlascem a hlavně viditelným splávkem. Z Hlučína si hasiči přivezli gumový člun.

Na trápící se labuť upozornili na tísňové lince hasičů rybáři. Jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) z opavské stanice, která se právě vracela z výcviku na vodě v Hlučíně (na „sousední“ štěrkovně), pomohla se spuštěním člunu a odjela na základnu. O zbytek se postarali kolegové ze stanice HZS MSK v Hlučíně.

Hlučínským profesionálním hasičům se podařilo odchytit zraněnou labuť asi za deset minut a přivezli ji ke břehu zatopené štěrkovny. Tam labuti opatrně odmotali splávek i s rybářským háčkem. „Vzhledem k dobré fyzické kondici labutě jsme ji pustili zpět na vodu a odjeli na stanici,“ řekl velitel zásahu.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet