Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ze zakouřeného bytu byla zachráněna přiotrávená žena

Kouř valící se z bytu ve druhém patře domu na ulici Švermova v liberecké části Františkov nahlásili sousedé na operační středisko hasičů v pondělí 26. listopadu 2007 v 17:22 hod. Profesionální hasiči z požární stanice Liberec spolu s dobrovolnými kolegy z Horního Hanychova na místě zjistili, že hoří za zamčenými dveřmiilustar­ční foto

Profesionální hasiči z požární stanice Liberec spolu s dobrovolnými kolegy z Horního Hanychova na místě zjistili, že hoří za zamčenými dveřmi. Protože měli podezření, že se v bytě někdo nachází, vyrazili vchodové dveře a vnikli do bytu. V jednom z pokojů nalezli dezorientovanou a kouřem přiotrávenou ženu, kterou vyvedli z bytu a nasadili jí kyslíkovou masku. Po příjezdu zdravotnické záchranné služby předali ženu k dalšímu ošetření. Zdroj kouře nalezli hasiči v kuchyni, kde na zapnutém sporáku hořelo v hrnci maso. Po okamžitém uhašení požáru hasiči byt odvětrali. Při požáru nevznikla žádná větší škoda, prostory bytu byly pouze zakouřeny.
Požárů stejného typu v poslední době přibývá a vždy je na vině nedbalost uživatelů bytu. Na připravované jídlo buď zapomenou, usnou, nebo jsou opojeni omamnými látkami. Ač se to nezdá, například teplota oleje při smažení potravin dosahuje 140 – 250°C, přičemž teplota vzplanutí oleje na smažení je 360 – 460°C, podle druhu oleje. Pokud člověk usne, nebo je omámený, může podobnou nedbalost snadno zaplatit nejen vyhořelým bytem, ale i vlastním životem. Otrava jedovatými zplodinami hoření, převážně oxidem uhelnatým, je pro spícího člověka, kterému není poskytnuta včasná pomoc, velmi nebezpečná.

Hasiči cvičili likvidaci uniklé kyseliny
V pondělí 26. listopadu 2007 v 15:19 hod. přijalo operační středisko hasičů zprávu o dopravní nehodě na křižovatce v Raspenavě, kde se srazil osobní vůz a dodávka, která převážela barely s nebezpečnou látkou. Operační důstojník na místo nehody vyslal profesionální i dobrovolné hasiče z Raspenavy, kteří ještě v této chvíli netušili, že vyjíždí pouze ke cvičné události.
Až po příjezdu na místo nehody hasiči zjistili, že se jedná o prověřovací cvičení. Hasiči nalezli na místě zraněného řidiče a spolujezdce, který vyvázl bez zranění. Ten jim předal bezpečnostní list převážené nebezpečné látky, z něhož hasiči zjistili, že se jedná o kyselinu sírovou. Cvičící hasiči vymezili v okruhu pěti metrů nebezpečnou zónu, připravili nástupní a dekontaminační místo. Dva profesionální hasiči z požární stanice Raspenava se oblékli do přetlakových protichemických obleků a z nebezpečné zóny vytáhli zraněného řidiče dodávky. Poté hasiči zabezpečili havarované vozy proti případnému vzniku požáru a dodávku vytáhli zpět na komunikaci. Dále postavili sud, aby nevytékala kyselina, celé potřísněné místo opláchli a rozředili vodou. Po dekontaminaci zasahujících hasičů i techniky bylo cvičení krátce po sedmnácté hodině ukončeno.

Vozidlo musel dostat zpět na silnici až jeřáb hasičů

K vyproštění havarovaného vozu v ulici Letná v Podmoklicích byli v pondělí 26. listopadu 2007 v půl dvanácté dopoledne vysláni profesionální hasiči ze Semil. Po příjezdu na udanou adresu nalezli osobní vůz, který sjel do příkopu, předkem narazil do garáže a zůstal zaklíněný v drátěném plotu. Z osádky vozu nebyl nikdo zraněn. Protože z vozu vytékaly provozní náplně, musel být povolán z požární stanice automobilový jeřáb AV 14. Hasiči odtáhli za pomoci navijáku vůz od stěny garáže, vůz uchytili do popruhů a za pomoci jeřábu vůz vyzvedli zpět na silnici. Vytékající provozní náplně zachytili do jímek. V průběhu vyprošťování vozu se hasiči starali i o řízení dopravy v místě nehody.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

-kuw-
Sdílet