Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár ve zkušebně motorů

Dne 28. 11. 2007 v 09:34 hod. byli hasiči informováni o požáru motorové brzdy opravárenské firmy v Holešově. Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Holešova a Bystřice pod Hostýnem, které posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Holešova se svým zásahovým vozem.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru ve zkušebně motorů opravárenské firmy v Holešově.

Před příjezdem hasičů se o lokalizaci požáru pokusili sami zaměstnanci, kteří použili asi deset ručních a velkokapacitních hasicích přístrojů. Několik minut se jim dařilo úspěšně s plameny bojovat a hlavně zabránit jejich rozšíření mimo místnost zkušebny motorů. Zaměstnanci se snažili pomáhat i přesto, že celá dílna se rychle plnila kouřem. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Hasiči byli na místě za pět minut od výjezdu. Bleskově natáhli vysokotlaké vodní vedení do opravárenské haly a v dýchacích přístrojích převzali hašení. Za podpory dalších proudů vody byl chráněn především vedlejší sklad s hořlavými látkami, kam hrozilo rozšíření požáru. Po příjezdu dalších hasičů byl hasební útok veden z více stran.

Hasiči museli zvládnout nejen samotné plameny požáru, ale také ochlazování motorové brzdy, ochlazování sudů s hořlavinami, a ochlazování stropních konstrukcí, které byly poškozeny žárem. Lokalizace požáru trvala hasičům téměř hodinu a jeho celková likvidace byla velitelem zásahu oznámena až před polednem.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru předběžně ohledáno. Po prvotním průzkumu bylo jasné, že půjde o značné materiální škody a na další šetření vyjel ze Zlína i krajský vyšetřovatel.

Společné šetření odborníků, a z výpovědí svědků, bylo zjištěno, že na stolici dynamické brzdy probíhala zkouška motoru nákladního auta zn. Tatra, který byl určen ke generální opravě. Mechanici potřebovali zjistit rozsah poškození a nutných oprav ve zkušebně.

Při zkoušce motoru došlo v místnosti k požáru, který se postupně rozšířil na veškeré technické vybavení. Při zkoušce v místnosti nikdo ze zaměstnanců nebyl. Kouřové projevy ze zkušebny nebyly ničím výjimečným a u starých motorů se jednalo o běžný jev. Proto ani v první chvíli nepřekvapilo zaměstnance, že po otevření dveří vycházel zevnitř šedý až černý kouř.

Jak se ale dostal do zkušebny čerstvý vzduch z dílen, došlo k rychlému prokysličení požáru a jeho následné expanzi. Zaměstnanci rychle zareagovali a snažili se požár hasit.

Požárem byla kompletně zničena dynamická motorová brzda zkušebny, technické vybavení místnosti a další součásti. Poškozena byla stropní konstrukce a část průmyslového vedení různých sítí. Způsobená škoda se odhaduje na několik milionů korun.

Došetření požáru:

Tým vyšetřovatelů ukončil svou práci na místě požáru až po pěti hodinách důkladného zkoumání vyhořené místnosti. Postupně byly vylučovány nejrůznější možné příčiny vzniku požáru, až se vyšetřovatelé prozatím shodly na pravděpodobné závadě na elektroinstalaci nebo závadě na zářivkovém osvětlovacím tělese.

I nadále se však budou prověřovat možnosti vzniku požáru po závadě na motoru nebo zkušební lavici dynamické brzdy. Případ je tak nadále v šetření.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wej-
Sdílet