Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po havárii traktoru vytekla nafta do řeky

Dne 28. 11. 2007 ve 13:54 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii traktoru do řeky u Horní Bečvy. Na místo vyjela nejdříve jen jednotka hasičů z povolání města Rožnov pod Radhoštěm s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že do Rožnovské Bečvy, pod přehradou, havaroval traktor.

Velitel jednotky potvrdil na místě únik většího množství pohonných hmot z převráceného traktoru a vyžádal si výjezd posil. Operační důstojník HZS Zlínského kraje vyslal k havárii speciální protichemický kontejner a jedno zásahové vozidlo profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí, a posilující jednotku sboru dobrovolných hasičů z Horní Bečvy.

Hasiči se snažili především zabránit šíření ropné skvrny po hladině. K tomuto účelu bylo nataženo několik norných stěn, sorbčních koberců a sorbčních hadů. Zachycená nafta na norných stěnách byla zasypávána speciálním plovoucím sorbentem a následně sbírána z hladiny do připravených nádob i kontejnerů.

Po příjezdu jeřábu byl havarovaný traktor vytažen na silnici a uložen na vozidlo odtahové služby. Teprve poté mohli hasiči dokončit práci na vodní hladině. Celý zásah byl ukončen až v 17:30 hod, kdy byly odstraněny i norné stěny z hladiny řeky.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wej-
Sdílet