Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lidé v centru Ostravy obdivovali letecké záchranáře

Na stovky se dají v souhrnu počítat lidé, kteří ve čtvrtek 29.11. dopoledne pozorovali v centru Ostravy neobvyklou podívanou – společný výcvik leteckých záchranářů hasičských záchranných sborů Moravskoslezského a Jihomoravského kraje za perfektní asistence osádky armádního vrtulníku W3-A Sokol ze základny v Bochoři u Přerova.

Hasiči totiž zachraňovali pomocí vrtulníku osoby na střeše 70 metrů vysoké nejvyšší správní budovy v centru města v Ostrčilově ulici a pak z ochozu ještě o deset metrů vyšší radniční věže ostravského magistrátu, na kterou je z okolí dobře vidět.

Dvanáct leteckých záchranářů z Ostravska a šest z Brněnska se rozdělilo do několika skupin obvykle po čtyřech a pěti lidech. Vrtulník vždy startoval s jednou cvičící skupinou z fotbalového hřiště, vzdáleného sto metrů od obou vysokých objektů (vedle koupaliště). Hasiči se na střechu (respektive ochoz) slanili, dva z nich se stali zachraňovanými osobami. Na ocelové lanko palubního jeřábu se pak ukotvil vždy jeden záchranář a jeden figurant a vojenská osádka vytáhla dvojici na palubu. Celá skupina pak odletěla zpět na hřiště.

(V pátek se koná cvičení na obou budovách opět se stejným programem, jen se vystřídají role, aby se i druzí letečtí záchranáři mohli vžít do role zachraňovaných osob. Začátek cca v 10:00 na „věžáku“, pokračování na radnici cca od 11:00 hodin.)

Zachraňovat lidi ze střech „věžáku“, byť osázeného několika špičatými anténami, bylo jednodušší. K dispozici byla poměrně široká plocha. Mnohem horší to bylo především pro pilota vrtulníku trefit se za silného větru několik metrů nad úzký ochoz radniční věže, navíc olemován drátěnou sítí s kovovou konstrukcí a dalšími tyčemi, které vedly mezi pletivem a střechou věže. Z pohledu pozorovatele ale nebyl nakonec patrný žádný rozdíl mezi cvičením na „věžáku“ a na radniční věži. Vše rychlé a přesné.

Nahoře sice bylo pořádně zima a povrch střechy (místy) a ochozu byl pokryt ledem, ale stále to bylo podle cvičících hasičů mnohem lepší než před dvěma týdny ve vodě Slezské Harty. „Ještě tři dny jsem měl obličej ztuhlý od mrazu,“ vzpomínal letecký záchranář z hasičské stanice v Ostravě-Porubě.

Procházející obyvatele Ostravy, studenty i návštěvníky moravskoslezské metropole zvuk vrtulníku i záchranáři v oranžových kombinézách na laně, střeše i ochozu překvapili. „Co se to děje?“ ptala se starší žena hasičů napůl polekaně pod „věžákem“. Odpověď, že jde pouze o cvičení, ji uklidnila. Další procházející muž se chystal pozvat na páteční cvičení na radnici školáky z nedalekého Muglinova. Nejlepší pozice pro sledování rychlé práce záchranářů byla samozřejmě z Prokešova náměstí pod radniční věží i z druhé strany z Komenského sadů.

Letečtí záchranáři z HZS Moravskoslezského kraje v poslední době pomáhali s pátráním pohřešovaných v rekreačních oblastech, také se záchranou paraglidistů, kteří skončili v horských oblastech kraje svůj let na vysokých stromech, a vedle toho převáželi tělo turisty, který v Beskydech zemřel.

Jejich cvičení se uskuteční několikrát ročně v nejrůznějších prostředích a podmínkách. Letos například letečtí záchranáři HZS MSK cvičili (obvykle i s kolegy z HZS Jihomoravského kraje) na hladině vodního díla Slezská Harta a na Hlučínské štěrkovně, na budovách v uzavřené Dolní oblasti Vítkovic, na drátech vysokého napětí, na jižní Moravě například v lomu Hády u Brna a ve vojenském prostoru v Mikulově. V příštím roce plánují netypické cvičení – půjde o záchranu osob z nitra propasti Macocha a také o záchranu osob z nedaleké kabinkové lanovky. Při cvičeních nejčastěji asistují právě vrtulníky s osádkami ze základy Armády ČR v Bochoři u Přerova.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wej-
Sdílet