Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pár zásahů z Jihomoravského kraje

K devíti dopravním nehodám dnes do 15.30 hodin vyjížděli hasiči v Jihomoravském kraji. Z toho k sedmi zásahům vyjížděli ráno od čtyř do devíti hodin, tedy v době hustého sněžení.Ilustrač­ní foto.


K devíti dopravním nehodám dnes do 15.30 hodin vyjížděli hasiči v Jihomoravském kraji. Z toho k sedmi zásahům vyjížděli ráno od čtyř do devíti hodin, tedy v době hustého sněžení.
První nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena již 11. minut po 4. hodině ráno ze silnice ze Svatobořic do Dubňan na Hodonínsku. Vozidlo Ford Fiesta narazilo do stromu, který pod vahou sněhu spadl na vozovku a zatarasil oba jízdní pruhy. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, z auta neunikly žádné provozní kapaliny. Hasiči ze stanice v Kyjově rozřezali strom a odstranili jeho zbytky ze silnice. Vozovku uklidili.
K havárii vozidla Volkswagen Passat hasiči krátce po 6. hodině vyjížděli na silnici u obce Žernůvka na Brněnsku. Auto sjelo z kluzké vozovky a přední částí skončilo v potoce. Při nehodě nebyl nikdo zraněn a z auta neunikly žádné ropné látky. Hasiči ze stanice v Tišnově na autě udělali protipožární opatření a vozidlo na laně vytáhli z potoka a odstavili na okraji vozovky.
V 6.43 hodin byla operačnímu středisku HZS ohlášena nehoda vozidla Citroen Berlingo, které na silnici z Blanska do Těchova skončilo v příkopu. Nehoda se obešla bez zranění. Hasiči ze stanice v Blansku auto vytáhli zpět na vozovku a odstavili ho mimo komunikaci. Únik provozních náplní nebyl zjištěn.
Krátce po 7. hodině hasiči ze stanice v Rosicích spolu s dobrovolnou jednotkou ze Zastávky vyjížděli do ulice 1. máje v Zastávce, kde se střetla vozidla Ford Mondeo a dodávka Fiat Ducato. Dodávka skončila na travnatém pásu mimo komunikaci. Řidiči obou vozidel nebyli zraněni. Hasiči udělali na vozidlech protipožární opatření a pěti kilogramy sorbetu zasypali uniklé provozní kapaliny. Havarované osobní auto z vozovky odtlačili na přilehlé parkoviště.
Převrácené na střeše opřené o strom několik metrů mimo komunikaci skončilo ráno vozidlo Peugeot na dálničním přivaděči u Rosic na Brněnsku. Řidička auta vyvázla bez zranění, z auta nevytekly žádné ropné látky. Nehoda byla ohlášena v 7.24 hodin a operačním středisko na místo vyslalo jednotku profesionálních hasičů ze stanice v Rosicích a dobrovolnou jednotku v Zastávce. Hasiči auto lanem a navijákem převrátili zpět na kola, vytáhli z pole a pomohli při naložení k odtahu.
V 7.29 byla operačnímu středisku HZS ohlášena nehoda vozidla Škoda Fabia na silnici č. 414 u Mikulova. Auto skončilo převrácené na pravém boku, řidič a spolujezdkyně nebyli zraněni. Hasiči ze stanice v Mikulově udělali na autě protipožární opatření a po vyšetření nehody auto převrátili zpět na kola a pomohli naložit k odtahu.
Ks srážce osobního auta Daewoo Lanos s linkovým autobusem městské dopravy hasiči po 8. hodině vyjížděli do ulice Tuřanka v Brně. Osobní auto náraz odhodil na travnatou plochu vedle silnice, řidič byl zraněn na hlavě. V autobusu nebyl nikdo zraněn. Hasiči ze stanice ve Slatině zraněnému řidiči poskytli předlékařkou pomoc a pomohli ho naložit do přivolané sanitky. Únik provozních kapalin nebyl zjištěn.


Z kamionů vytekly stovky litrů nafty

K havárii kamionů hasiči vyjížděli odpoledne na dálnici D2 na Břeclavsku. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 12.30 hodin a na místo vyjela jednotka ze stanice v Břeclavi. Na dálničním mostě na kilometru 59,8 ve směru do Bratislavy, zhruba 300 metrů před hraničním přechodem na Slovensko, havarovaly dva kamiony. Z poškozených vozidel na vozovku dálnice a do terénu pod dálničním mostem vyteklo zhruba 900 litrů nafty. O události operační středisko HZS informovalo odbor životního prostředí Městského úřadu v Břeclavi a Českou inspekci životního prostředí. Na místo přijeli také pracovníci správy a údržby dálnice.
Hasiči na vozidlech udělali protipožární opatření, na dálnici sorbentem zasypali skvrnu nafty dlouhou zhruba 40 metrů, sorbentem se snažili likvidovat také lagunu nafty, která se na ploše cca deset krát dvacet metrů vytvořila pod dálničním mostem. Protože část nafty vsákla do půdy, byli k její dekontaminaci přivoláni pracovníci odborné firmy specializované na odstraňování následků ekologických havárií. V současné době pokračuje zásah a hasiči poškozené kamiony připravují k odtahu.


Chodce u nádraží srazila tramvaj

Ke střetu chodce s tramvají hasiči vyjížděli do Nádražní ulice v Brně. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 14.26 hodin a na místo vyjížděla jednotka hasičů ze stanice v Lidické ulici, vybavená vyprošťovacím automobilovým jeřábem. Tramvaj naproti pošty srazila pětatřicetiletého chodce. Ten byl při příjezdu hasičů již vyproštěn a o zraněného pečovali zdravotníci. Hasiči z prostoru pod tramvaje bez jeřábu vytáhli jen mužovu tašku a ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje


-swo-
Sdílet