Úterý 19. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru auta zemřel tragicky muž

Dne 2. 12. 2007 v 11:09 hod. byli hasiči informováni o požáru auta Na Želechovických pasekách u obce Lípa. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem.

Na tísňovou linku 112 ohlásili svědci požáru, že vidí hořící auto a o několik desítek metrů dál hořícího člověka.

Hasiči ze Zlína dorazili na místo ze záchranářů jako první a jen pět minut od výjezdu. Vozidlo bylo celé v plamenech a na jeho uhašení museli hasiči použít pěnu. Asi dvacet metrů od auta bylo nalezeno silně popálené tělo osmatřicetiletého muže, kolem něhož stálo několik osob.

Po příjezdu zdravotnické záchranné služby byl muž naložen pod kyslíkovým přístrojem do sanitky a okamžitě odvezen do nemocnice ve Zlíně. Lékaři zavolali vrtulník zdravotnické služby z Ostravy k jeho rychlému transportu ze Zlína do popáleninového centra.

Podle zdravotníků utrpěl muž většinou těžké popáleniny III. stupně na 90% svého nahého těla. V nemocnici byl muž ošetřován a připravován k převozu do již připraveného vrtulníku, když krátce před třináctou hodinou podlehl svým zraněním i přes veškerou snahu lékařů.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Do vyšetřování se zapojil i tým kriminalistů a techniků Policie ČR Zlín. Zaparkované vozidlo na asfaltové ploše u letiště bylo požárem zcela zničeno. Podle vyšetřovatelů vznikl požár s největší pravděpodobností uvnitř kabiny a dále se rozšířil na celé auto.

Specialisté si zajistili stopy pro další zkoumání a zjištění příčiny vzniku požáru. Případ je nadále v šetření a zjišťují se všechny možné verze vzniku požáru. Zatím nebyla vyloučena možnost úmyslu, nedbalosti, sebevraždy, ani technické závady na autě.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dne 2. 12. 2007 v 02:30 hod. byli hasiči informováni o požáru dodávky ve Zlíně, Malenovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru zaparkované dodávky zn. Fiat Ducato.

Před příjezdem hasičů se snažil požár uhasit jeden svědek, který použil ruční hasicí přístroj z nedaleké restaurace a později i kbelíky s vodou. Tento zásah však nebyl dostatečně účinný a požár se postupně rozšířil.

Hasiči zasahovali proti požáru, který už zachvátil jak kabinu, tak i nákladní prostor. Rychlým hašením se hasiči snažili zabránit dalšímu šíření požáru do okolí. Pří požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Hořící vozidlo bylo uhašeno asi po patnácti minutách.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru ohledáno. Šetření nevyloučilo úmyslné založení požáru, a proto je případ nadále v šetření společně s policií. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 45.000 Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wej-
Sdílet