Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V hasičské zbrojnici obce Staré Hradiště došlo ke generační obměně cisterny, Tatra nahradila Trambuse

Dne 21. 6. 2014 ve 14 hodin proběhlo slavnostní předání cisternové automobilové stříkačky Tatra do užívání jednotky dobrovolných hasičů obce Staré Hradiště. Nahradila 34 let staré vozidlo CAS 25 – Š 706 RTHP. Cesta k této události byla dlouhá, ale vyplatila se.

Při rozhodování jakým směrem se vydat bylo důležitým faktorem rozumné využití obecních financí. Víme, že nové cisterny se pohybují od 4 milionů výše. Přišla logicky myšlenka na použitou techniku. Nabídka vozu ze zahraničí není v dnešní době problém, ale žádný nevyhovoval našim požadavkům. Hlavní rozpor byl v malých nádržích na vodu, nemožnosti montáže asanační lišty a dalších “problémů”.

Přišla druhá možnost – a to využít použitý podvozek a k tomu novou kabinu a novou nástavbu. S touto kombinací už jsme se začali dostávat na přijatelnou rovinu poměru cena – kvalita – vhodnost potřeb naší jednotky. Začal kolotoč vyjednávání se zastupiteli naší obce, vyřizování dotací, a dalších jednání.

V žádostech o přidělení dotací na obnovu hasičské techniky jsme byli úspěšní z 50 procent. Dotace nám byla přidělena z Pardubického kraje. Státní dotace nám byla zamítnuta s tím, že ji dostanou pouze žadatelé na novou techniku, i když je v prováděcí vyhlášce k těmto dotacím formule, že ve zvláštním případě může být využita i na repase CAS. I tak se zastupitelé dohodli a schválili tento záměr, za což jim patří poděkování a mohlo být vypsáno výběrové řízení.

V březnu 2014 po téměř dvou letech úsilí byl znám vítěz výběrového řízení na dodávku vozidla. Byla jím Strojírna Potůček, s.r.o. Slatiňany. Výhodou bylo, že v tuto dobu byla na prodej v Novém Jičíně Tatra 4×4, která sloužila u správy a údržby silnic. Během tří měsíců se Tatra proměnila přesně podle našich představ.

Proběhla kompletní repase podvozku, objednání nové velké kabiny a postupná stavba nástavby. Byli jsme celkem sedmkrát na kontrolním dnu u výrobce. Chtěl bych poděkovat výrobním technikům za trpělivost, že nám vycházeli vstříc a všechny naše požadavky převáděli do reality.

V sobotu 21. 6. 2014 tak mohlo nastat slavnostní předání CAS 30/4000/S2R Tatra 4×4 za účasti těchto představitelů a hostů. Starosty obce Staré Hradiště, pana starosty Ing. Miroslava Čepčáře, místostarosty pana Václava Janovského, představitele pardubického kraje Ing. Aleše Boňatovského, hasičského záchranného sboru Pardubického kraje plk. Mgr. Aleše Černohorského, zástupce výrobce a dodavatele THZ Slatiňany pana Radoslava Jahelky a náměstka starostky OSH Pardubice pana Vladimíra Tomáška.

Dále za účasti sponzorů, dalších hostů a kamarádů hasičů z okolních jednotek a sborů a našich spoluobčanů. Po slavnostním ceremoniálu a předání symbolického klíče do rukou velitele jednotky Pavla Kmoníčka proběhlo pokřtění šampaňským s požehnáním šťastných kilometrů a návratů.

Zvláštní poděkování patří ještě Miloši Vojtíškovi a Davidu Kmoníčkovi. Jak se nám povedlo převést naše představy do reality můžeme představit jindy i s technickým popisem.

Roman Zelinka
strojník jednotky
Sdílet