Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na návštěvě u hasičských kolegů ve Vídni

Dne 1. 12. 2007 jsem v brzkých ranních hodinách vyrazil do hlavního města Rakouska, Vídně. Musím říci, že je to opravdu malebné město a jeho předvánoční atmosféra působila opravdu na každém kroku. Zajímaly mne jak památky, tak v neposlední řadě i „vídenští hasiči“. V historickém centru Vídně se nachází hasičská „centrála“ a malá stanice na hradě Hofburg.

FEURWEHR-ZENTRALE
Tato hasičská stanice je umístěna přímo v historickém centru města na malém náměstí kousek od Schvedenplatz. Stanice se skládá z několika nádherných prostorných budov, které dohromady tvoří prostorný dvůr, kde hasiči parkují své osobní vozy. Na stanici slouží na jedné směně 20 hasičů, kteří mají k dispozici 18 zásahových vozidel. Výjezdové vozidla jsou převážně Many a Mercedesy. Na stanici mají hasiči k dispozici tři družstva, z čehož 1. družstvo 1+5 zasahuje u dopravních nehod, 2. družstvo 1+5 u požárů a 3. družstvo slouží pouze jako cisterna s osádkou 1+2. Společně s jednotkou vyjíždí k zásahu také velitel směny v terenním vozidle Mercedes, v druhém jezdí vyšetřovatelé. Dále jsou na stanici dva automobilové žebříky, odtahové vozidlo, protiplynová služba, kontejnerový automobil a mnoho dalších dodávek a osobních automobilů. Bohužel z důvodu rekonstrukce budovy se mi nepodařilo vyfotit všechnu techniku, ale i tak věřím, že se Vám i část bude líbit.

BETRIEBSFEURWEHR-HOFBURG
Tato hasičská stanice je umístěna přímo na nádvoří hradu Hofburg. Na stanici slouží na jedné směně 5 hasičů, které mají k dispozici jedno zásahové vozidlo Mercedes Sprinter, které je vybaveno k prvotnímu zásahu. Jednotka je vysílána pouze v areálu hradu a jeho bezprostředním okolí. Na stanici nemusí být více vozidel, poněvadž centrální hasičská stanice je vzdálena cca. 1km, a tak dojezdový čas je velice krátký.

Na závěr jsem chtěl říci, že návštěvy těchto dvou stanic byly velice složité, poněvadž jsem jako vždy neměl nic předem domluvené a německy navíc neumím ani jedno slovo. Měl jsem opravdu štěstí, že se na stanicích vždy našel alespoň jeden hasič, který ovládal angličtinu. Věřím, že Vám časem přinesu i další hasičské stanice ze světa.

Josef Rychlý

-wej-
Sdílet