Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po dopravní nehodě kamionu na D5 uniklo téměř 1000 litrů nafty do půdy

Jednotky HZS Středočeského kraje ze stanic Beroun a Hořovice, společně Policií ČR, zdravotnickou záchrannou službou a správcem komunikace ŘSD Rudná zasahovaly dne 25. června krátce po půl desáté u dopravní nehody nákladního automobilu na 37 km dálnice D5 ve směru na Plzeň.

Při příjezdu na místo zásahu bylo zjištěno, že kamion po nárazu do svodidel skončil mimo dálniční těleso, z jeho poškozených nádrží na PHM došlo k úniku nedefinovaného množství nafty do půdy a řidič kamionu je nezraněn.

Hasiči provedli na havarovaném nákladním automobilu protipožární opatření, a zajistili únik nafty z poškozené nádrže. V průběhu zásahu bylo upřesněno množství uniklé nafty na téměř 1000 l. Unikající nafta se postupně dostávala do blízkého potoka. Vzhledem k rozsahu ekologického ohrožení velitel zásahu prostřednictvím KOIS povolal zástupce odboru životního prostředí, a dále jednotku SDH Žebrák, na monitoring blízkých rybníků. Na potok bylo nutné instalovat norné stěny. Souběžně probíhalo odčerpávání naftových lagun z vodoteče.

Na sanaci úniku nafty do půdy byla povolána specializovaná havarijní služba, vyproštění vozidla provede specializovaná firma povolaná prostřednictvím ŘSD Rudná. Zásah jednotek požární ochrany byl ukončen po 4 hodinách předáním Policii ČR s tím, že pokračuje odstraňování následků nehody prostřednictvím specializovaných fi­rem.

Záloha na stanici Beroun byla zajištěna jednotkou SDH města Králův Dvůr, zálohu stanice Hořovice zajišťovala jednotka SDH Komárov a jednotka SDH Zdice.

Foto: HZS Středočeského kraje a Zdeněk Kozák

Ing. Pavel Šimek
velitel stanice Beroun
HZS Středočeského kraje
Sdílet