Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči uchránili na Opavsku hájenku za 1,5 milionu korun

Hodně štěstí potkalo ve středu 5.12. po půlnoci majitele hájenky z obce Větřkovice, části Nové Vrbno v okrese Opava, když včas zpozorovali požár v mezistropu. Přivolaní hasiči svým zásahem uchránili prakticky celou hájenku odhadem za 1,5 milionu korun. Celková škoda tak nepřesáhla 70 tisíc korun.



Požár v hájence byl ohlášen na operační středisko hasičů ve středu zhruba dvě hodiny po úterní půlnoci. Na místo ihned vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice ve Vítkově a tři dobrovolné jednotky z Větřkovic, Březové a Vítkova. První jednotka – profesionální – byla na místě již za několik minut od nahlášení události.

Šlo o požár v mezistropu mezi přízemím a podkrovní místnosti. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu za necelou hodinu po příjezdu k hájence, ale pak se ještě několik hodin museli věnovat rozebírání cihlové podlahy a dřevěných prken pod ní, kdy hledali a uhašovali případná další ohniska – celkem šlo asi o 20 metrů čtverečních plochy. Od hájenky tak odjížděli až ve středu ráno po sedmé hodině.

Příčinou vzniku požáru byl zazděný trám do komínového tělesa, na které byl napojen krb v přízemí. Když uživatel v neděli zatopil, trám chytl. Hořet začalo v mezistropu zřejmě již v neděli, kdy se z krbu kouřilo, ale uživatel hájenky se domníval, že jde pouze o netěsná dvířka. Za to, že se požár nerozšířil během pondělí nahoru, mohou majitelé děkovat stavebníkům, kteří před lety položili na prkna v podkroví cihlovou podlahu (tzv. záklop). Oheň se proto šířil pouze směrem dolů.

V každé topné sezoně vyjíždějí hasiči z Moravskoslezského kraje každoročně k desítkám požárů, které způsobí neopatrnost obyvatel při používání nejrůznějších topidel, nebo hořící saze v několik let nevyčištěných komínech. Několikrát ročně rovněž upozorňujeme majitele starších domů, domků a chat na nebezpečí vzniku požáru kvůli špatně postavené střeše či podkroví, kdy stavitelé použili jako jednu z podpěr nosných trámů právě komínové těleso – dřevěný trám vkládali přímo mezi cihly a zazdili do komínu.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-kuw-
Sdílet