Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se učili pracovat s dětmi

Ve školícím středisku Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje v Tišnově včera skončil třídenní metodický kurz pro instruktory programu Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva.

Kurzu, který uspořádal HZS kraje ve spolupráci s HZS Moravskoslezského kraje a bruntálským občanským sdružením Citadela, se zúčastnily dvě desítky jihomoravských hasičů. Kromě příslušníků HZS se vzdělávání zúčastnili také dva dobrovolní hasiči.
Ve třídenním kurzu se budoucí instruktoři kromě výuky programu výchovy dětí seznámili s celkovou koncepcí preventivně výchovné činnosti v HZS a její integrace do systému školství. Vyslechli také poznatky psychologa a v praktických ukázkových blocích si navozovali modelové situace výuky na školách a motivace dětí k poznávání požární ochrany. Na prosincový kurz naváže dvoudenní seminář, který se uskuteční v lednu 2008. Po vyškolení odborných instruktorů z řad profesionálních hasičů připravuje HZS Jihomoravského kraje také obdobnou přípravu zájemců z jednotek dobrovolných hasičů.
Program Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva je určen dvěma věkovým skupinám dětí od 7 do 10 let a od 11 do 14 let. Cílem je předat dětem důležité informace k prevenci před požáry a mimořádnými událostmi. Mladší školáci se hravou formou kromě respektu z ohně a zásady, že oheň dětem do ruky nepatří, také naučí jak přivolat pomoc a seznámí se ze zásahovou výzbrojí a výstrojí hasiče. Dále se dozvědí, co znamená varovný signál sirény a jak se mají zachovat. Žáci ze druhého stupně ZŠ se kromě základů požární prevence dozví i zásady zdravovědy, pravidla evakuace z místa bydliště a zásady ochrany při úniku nebezpečných látek.
Projekt vznikl v roce 1996 v severo­moravském Bruntálu. Program s využitím poznatků z požární prevence v Kanadě zpracovali příslušníci HZS Moravskoslezského kraje ve spolupráci s občanským družením Citadela Bruntál. V Brně tento program zatím jediná dvojice odborně vyškolených aktivistů od letošního roku realizuje na základních školách Hamry, Hudcova a Pastviny. Po vyškolení dalších dvojic aktivistů by se projekt měl rozšířit na další základní školy v Brně i v kraji.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-kuw-
Sdílet