Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kamion zatarasil dálnici

Uzavření dálnice D2 ve směru z Břeclavi do Brna si včera odpoledne si vyžádala nehoda tří kamionů na 38. kilometru. Kamion Renault zezadu narazil do kamionu Volvo jedoucím před ním. Vozidlo Volvo náraz odhodil ještě na nákladní vozidlo MAN.Ilustrační foto

Kamion Renault se zdemolovanou kabinou po havárii zatarasil všechny jízdní pruhy dálnice a z palivové nádrže na vozovku i do půdy u krajnice vytékala nafta. Kromě střepů a úlomků se na dálnici také z poškozeného nákladního prostoru kamionu Volvo vysypala část nákladu automatických praček. Hrozivá nehoda skončila bez zranění – řidič Renaultu vyvázl jen s oděrkami na ruce a odmítl ošetření.
Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 12.13 hodin a na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Hustopečích. Vzhledem k úniku nafty byly o události informovány odbory životního prostředí městských úřadů v Hustopečích a Břeclavi a správa a údržba dálnice. Hasiči udělali na vozidlech protipožární opatření, sorbentem na vozovce zasypali uniklé palivo a olej. Z poškozené nádrže kamionu Renault do sudu přečerpali 100 litrů nafty. Dalších 100 litrů nafty uniklo do půdy u krajnice. O případném vytěžení zeminy rozhodují pracovníci odborů životního prostředí.
Protože z přídavné plynové nádrže topení kamionu Renault unikal plyn, hasiči uzavřeli ventil nádrže. Poté, co se pracovníkům odtahové firmy podařilo zdemolovaný kamion posunout od středových svodidel, hasiči z dálnice uklidili rozházené pračky a střepy a úlomky karoserie. Ve 13.27 hodin ukončili zásah.
Po dobu odstraňování následků nehody byla dálnice D2 ve směru na Brno zcela uzavřena a policisté dopravu odkláněli před Podivín. Ve 13.22 hodin se podařilo obnovit provoz v jednom, rychlém jízdním pruhu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-kuw-
Sdílet