Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Předání nové CAS jednotce HASIČŮ města Železná Ruda

Právě dnes byla místním hasičům předána nová cisternová automobilová stříkačka na podvozku Tatra Terrno, vyrobená v THT Polička. Jedná se o poslední model Terrna s 325 kW motorem splňující normu Euro IV .

Dnešní den se opět zapíše zlatým písmem do kroniky hasičské v Železné Rudě.

Právě dnes byla místním hasičům předána nová cisternová automobilová stříkačka na podvozku Tatra Terrno, vyrobená v THT Polička. Jedná se o poslední model Terrna s 325 kW motorem splňující normu Euro IV a nástavbou obsahující 4000 l vody a 240 l pěnidla.

Ač je toto vozidlo známé a rozšířené, je toto jedno opět maličkostí první v republice. A to umístěním vysokotlakého proudu na navijáku nad čerpadlem Godiva v zadních dveřích, nikoliv z boku jak tomu bývá. Nicméně i s tímto naším požadavkem (jako se spoustou dalších) si v THT poradili na výbornou a výsledkem je zmíněné vozidlo.

To bylo dnes za účasti náměstka úseku IZS a plánování HZS Plzeňského kraje pplk. Ing. Jiřího Bártka, obchodního ředitele THT Polička p. Jaroslava Lorence, starosty Železné Rudy Ing. Michala Šnebergra, starosty německé Bavorské Rudy p. Thomase Müllera, ředitele Územního odboru Klatovy HZS Pk p. Jana Raysera předáno veliteli a starostovi Hasičů města Železná Ruda p. Josefu Jarošovi a Alešovi Sekyrovi. Dále se zúčastnili kolegové hasiči z Bavorské Rudy, Italského Aldena a několika okolních sborů.
Nejdříve přišli na řadu proslovy, poté starosta Železné Rudy přestřihl slavnostní pásku která uvolnila plentu a odhalila nový vůz. Veliteli a starostovi předal symbolický klíč od vozu, kterým bylo Terrno „otevřeno“ a starosta Bavorské Rudy vůz pokřtil šampaňským. Následovala prohlídka vozu a ukázka zásahu při dopravní nehodě včetně spolupráce s Horskou Službou.

Vozidlo bylo pořízeno za pomoci státní dotace od MV ve výši 2 miliony Kč, dotace od Plzeňského kraje v hodnotě 1.2 milionu korun a zbytek (3.1 milionu Kč) doplatilo město Železná Ruda.
(Bohužel ze státní dotace vlastně zbylo „jen“ 800.000,– jelikož se více jak 1.2 milionu Kč odvedlo státu zpět ve formě DPH)

S automobilem výrobce nástavby dodal 4ks dýchací přístroje Dräger včetně masek, elektrocentrálu HONDA 7 kW, osvětlovací stožár „CHODOV“ 4 × 500 W na dálkové ovládání (majáček a automatické parkování bude dodáno), přetlakový ventilátor PAPIN 350 model 2007, plovoucí čerpadlo Froggy, rozbrusovací pilu Partner 370, celotělovou vakuovou matraci, 3 chemické obleky Sunit IV a dekontaminační sadu, hadicové koše, a další menší vybavení. My jsme si dodali vysokotlaké zvedací vaky Vetter V40, motorovou pilu Husqvarna 575XP, kalové čerpadlo Sigma a další drobnosti.

Další informace o vybavení naší jednotky, technice, zásazích apod. naleznete na našich stránkách www.hasicizr.estranky.cz

Poděkování za konzultace při stavbě patří i Hynkovi Obroučkovi a Michalu Brunnerovi a firmě THT Polička, která se k nám chovala jako k zákazníkovi a ne jednomu z davu.

Filip Brož – Hasiči města Železná Ruda


-swo-
Sdílet