Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár slámy a sena v Luboměři hasilo osm jednotek hasičů

Osm jednotek hasičů z Novojičínska, Opavska i Olomouckého kraje zasahovalo od sobotního dopoledne 28. 6. 2014 do sobotního večera u požáru krytého skladiště s velkými balíky lisované slámy v Luboměři (okres Nový Jičín). Oheň poničil i letošní úrodu sena, uskladněného ve vacích okolo kovového skladiště. Předběžná škoda na píci i na zkřivené konstrukci ocelokolny byla předběžně odhadnuta na jeden milion korun. Nikdo nebyl zraněn.

Operační středisko hasičů bylo o požáru informováno v sobotu kolem půl desáté dopoledne. Na místo vyjely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic v Bílovci, Novém Jičíně a Vítkově, s nimi čtyři jednotky dobrovolných hasičů – Luboměř, Spálov, Odry a Fulnek, pátá z Poštátu ze sousedního Olomouckého kraje.

Skladiště s ocelovou konstrukcí a plechovou krytinou má půdorys 80 × 20 metrů. Zaplněna byla lisovanou slámou pouze jeho část. Oheň tak zasáhl slámu na ploše 30 × 20 metrů, ale vedle toho i seno z letošní sklizně, uskladněné vně konstrukce ve velkých vacích.

Hasiči ve spolupráci se zemědělským nakladačem slámu vyváželi na pole a dohašovali. Kolem sedmé hodiny večerní zůstaly na místě už jen dvě jednotky dobrovolných hasičů – Luboměř a Spálov. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet