Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva požáry rozvoden solárních elektráren na Zlínsku za dva dny, uchráněné hodnoty dosáhly desítek milionů korun

Operátor tísňové linky krajských hasičů ve Zlíně přijal informace o požáru objektu rozvodny solární elektrárny ve Valašských Příkazech na Valašskokloboucku.

Na místo události byly vyslány jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z Valašských Klobouk, Horní Lidče a Valašských Příkazů. Místní jednotka dorazila na místo požáru také jako první. Rychlý zásah komplikovala skutečnost, že rozvodna byla napojena na pole solárních panelů a elektroinstalace byla pod napětím elektrického proudu. Na místo byli proto povoláni zástupci provozovatele a technici. Současně byla vyslána i jednotka profesionálních hasičů centrální stanice Zlín s kombinovaným hasícím automobilem.

Po odpojení rozvodny od sítě byl požár v 15:23 hodin lokalizován a v 16:00 hodin byla velitelem zásahu oznámena jeho definitivní likvidace. Po uhašení požáru byl celý objekt odvětrán.

Příčina vzniku požáru, výše škody a uchráněných hodnot budou předmětem dalšího šetření.

V posledních dnech se nejednalo o ojedinělý požár tohoto typu zařízení. 27. 6. 2014 byly vyslány jednotky z Kroměříže, Roštína a Zdounek k hlášenému požáru trávy v objektu solární elektrárny u Roštína. Jak bylo po příjezdu první jednotky zjištěno, plameny se po travním porostu šířily z blízké rozvodny elektrárny. Pomocí práškových hasicích přístrojů se podařilo hasičům požár rychle zlikvidovat. Na místo se dostavil také technik provozovatele, který provedl odpojení rozvodny.

Podle zjištění vyšetřovatele požárů vznikla škoda ve výši asi 600.000,– Kč. Zásahem hasičů bylo zachráněno zařízení v hodnotě devadesát milionů korun.

Podle prvotních výsledků šetření byla výše škody u požáru rozvodny solární elektrárny ve Valašských Příkazech stanovena na 4 000.000,– Kč. Uchráněn byl majetek v hodnotě dalších 11 000.000,– Kč. Na zjištění příčiny vzniku požáru se budou podílet i příslušníci Technického ústavu požární ochrany Praha.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet