Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Moravskoslezském kraji se slučují operační střediska hasičů

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje přistupuje, podobně jako profesionální hasičské záchranné sbory v dalších krajích, ke slučování svých operačních středisek. Dosud sloužilo vždy jedno v každém z šesti okresů kraje.

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje přistupuje, podobně jako profesionální hasičské záchranné sbory v dalších krajích, ke slučování svých operačních středisek. Dosud sloužilo vždy jedno v každém z šesti okresů kraje. K datu 11. prosince 2007 se sloučí novojičínské s frýdecko-místeckým a také opavské s bruntálským. Na činnost hasičů, především při nejrůznějších zásazích u požárů, dopravních nehod, povodní či různých technických pomocí, ani na úroveň poskytování dalších služeb obyvatelům, obcím a organizacím v kraji to rozhodně nebude mít žádný negativní vliv.

Od příštího týdne bude samozřejmě dál fungovat krajské operační a informační středisko v Ostravě (na CTV Ostrava) a beze změny zůstane operační a informační středisko v Karviné. Sektorové operační a informační středisko Západ bude mít sídlo v Bruntále na stanici č. 1 Hasičského záchranného sboru MSK – územní odbor Bruntál (ul. Zeyerova 15), Sektorové operační a informační středisko Jih bude mít sídlo ve Frýdku-Místku na stanici č. 1 Hasičského záchranného sboru MSK – územní odbor Frýdek–Místek (ul. Pavlíkova 2264). Budou fungovat vždy pro dva okresy – SOPIS Západ pro území okresů Bruntál a Opava, SOPIS Jih pro území okresů Frýdek-Místek a Nový Jičín. Nová struktura bude plně funkční již v odpoledních hodinách v úterý 11. prosince 2007.

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje na začátku tohoto týdne rozeslal starostům všech obcí v dotčených čtyřech okresech Bruntál, Opava, Nový Jičín a Frýdek-Místek informační dopisy. Dopis byl zaslán také organizacím celokrajského charakteru a velitelům jednotek sborů dobrovolných hasičů v kraji. V tuto chvíli už by jej měli mít všichni oslovení starostové, ředitelé, velitelé. Jsou v něm uvedeny všechny důležité kontakty a také ujištění, že sloučením operačních středisek nedojde ke snížení úrovně služeb, které poskytuje Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje občanům, obcím a organizacím.

Sloučení operačních středisek ve výše uvedených okresech je dalším krokem, kterým se HZS MSK připravuje na vznik tzv. Integrovaného bezpečnostního centra Moravskoslezského kraje (IBC), ve kterém budou operátoři složek IZS (hasiči, zdravotnická záchranná služba, Policie ČR a Městská policie Ostrava) přijímat tísňová volání z území celého kraje a vysílat síly a prostředky pro zvládání mimořádných událostí. V IBC budou umístěny prostory pro práci krizových štábů kraje a města Ostravy, prostory pro vedení, odbornou přípravu a služebnu Městské policie Ostrava a svůj prostor v objektu naleznou i výjezdové skupiny zdravotnické záchranné služby.

Vybudování IBC bude spolufinancovat EU prostřednictvím strukturálních fondů pro období 2007–2013, podílet se na něm bude také ministerstvo vnitra, Moravskoslezský kraj a statutární město Ostrava. Koncepce IBC zcela logicky vychází ze zkušeností s více než dvanáctiletým provozem ostravského Centra tísňového volání (CTV), kde po celou dobu spolupracují operátoři hasičů, zdravotnické záchranné služby, Policie ČR a MP Ostrava.

Také díky těmto zkušenostem a díky nejmodernějším technologiím můžeme očekávat, že po vybudování IBC v našem kraji (předpoklad uvedení do provozu je v roce 2010) významně vzroste úroveň zajištění bezpečnosti občanů celého Moravskoslezského kraje.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-
Sdílet