Středa 8. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny zničily střechu a podkroví chaty v Rajnochovicích, odhady škody dosáhly částky jeden a půl milionu

Jako požár střechy chaty o půdorysu asi 6 × 8m byla dnes v 15:41 hodin oznámena na tísňovou linku zlínských hasičů událost, ke které došlo v obci Rajnochovice.

Bezprostředně po přijetí oznámení byl vyhlášen požární poplach jednotce profesionálních hasičů ze stanice Bystřice pod Hostýnem a jednotkám dobrovolných hasičů obcí Podhradní Lhota, Kunovice a Rajnochovice.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že plameny zachvátily celu střechu a obytné podkroví chatového objektu. Jednotky okamžitě zahájily hasební práce, kdy se soustředily jednak na zasažený objekt, ale také na ochranu chat v bezprostředním sousedství.

Z důvodu zvýšené spotřeby vody byla na místo povolána posilová jednotka dobrovolných hasičů obce Hošťálková. Po hodině intenzivních hasebních prací se podařilo hasičům dostat požár plně pod svou kontrolu a lokalizovat ho.

Na místo zásahu byla povolána také posádka zdravotnické záchranné služby, která si převzala do své péče uživatelku objektu, která psychicky zkolabovala.

Po lokalizaci požáru pokračovali hasiči v rozebírání zasažených konstrukcí objektu a dohašování jednotlivých ložisek hoření.

Podle prvotních odhadů vyšetřovatele požárů ze Zlína vznikla na objektu škoda ve výši asi 1 500.000,– Kč. Zachráněn byl další majetek v hodnotě asi 2 000.000,– Kč. Dosavadním šetřením byla vyloučena verze úmyslného jednání. Vyšetřovatelé nadále prověřují možnost vzniku požáru v důsledku technické závady elektroinstalace.

V 19:20 hodin byla velitelem zásahu ohlášena likvidace požáru. Současně byl na místo události povolán statik, a to z důvodu narušení stability jedné ze stěn objektu.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet