Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ve Višňové na Liberecku mají opravenou Liazku, rekonstrukce vyšla na 750 tisíc korun

Letošní ročník hasičské soutěže O zlatou povodňovou lopatu byl ve Višňové obohacen o slavnostní křest repasovaného zásahového vozidla CAS24 L101K. Vůz slavnostně pokřtili hejtman Martin Půta, starostka obce Vladimíra Erbanová, Richard Michna za HZS a Milan Čapek z firmy MIKHT Havlíčkův Brod, která vůz opravila.

Přejme našim hasičům, aby nová cisterna stála co nejčastěji v garáži a nemuseli jsme ho zejména u povodně používat tak často.

řekla s nadsázkou starostka s tím, že zásahová jednotka má v současnosti 18 členů ve Višňové a po pěti ještě v Předláncích a Minkovicích

Posteskla si, že vloni museli kromě povodní hasiči vyjíždět i ke třem velkým požárům. „Žel, dva byly evidentně zapáleny žhářem, kterého jsme dosud neodhalili,“ poznamenala Vladimíra Erbanová. Podle ní stála oprava 750 tisíc Kč.

Z dotačního fondu věnoval kraj 450 tisíc Kč,“ doplnil hejtman, který zároveň připomněl, že Zastupitelstvo Libereckého kraje nedávno schválilo strategii podpory požární ochrany v LK 2014 – 2016 s výhledem do roku 2020. „Znamená to mimo jiné, že na podporu dobrovolných hasičů poputuje každý rok 15 miliónů korun,“ řekl Martin Půta.

Velitel HZS LK v Raspenavě Josef Hanzl řekl, že po dvaceti letech existence raspenavského výjezdního místa může potvrdit, že spolupráce s višňovskými hasiči je na špičkové úrovni.

Totéž zdůraznil Richard Michna koordinátor a metodik IZS a služeb HZS LK. „Výcvik zde vždy probíhá bezchybně,“ doplnil.

Následoval slavnostní výjezd houkajícího a blikajícího vozu, křest šampaňským, přípitek, potlesk a pak už se všichni vrhli do soutěžení O zlatou povodňovou lopatu.

Sdílet