Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Agresivní muž poškodil techniku a ohrožoval zasahující hasiče a policisty, házel sklenice se zavařeninou

Vysoký kredit v hodnocení společnosti si hasiči získali a stále udržují díky podstatě své činnosti. Tou je ochrana života a majetku spoluobčanů. Nejde vždy jen o pomoc při požárech nebo dopravních nehodách. Často se jedná i o drobné zásahy, jakými jsou otvírání bytů, aut, likvidace bodavého hmyzu nebo záchrana osob.

Za poskytnou pomoc pak často obdrží hasiči od občanů poděkování nebo pochvalu. Jsou ale i zásahy, kdy pomoc hasičů není příliš vítána a dojde k jejich slovnímu napadání nebo zpochybňování jejich práce. Situaci, kdy byli zasahující hasiči přímo napadeni v našem kraji ale nepamatujeme. Ale jak se říká, vše je pouze otázkou času.

Tuto nepříjemnou zkušenost získali profesionální hasiči ze stanice Uherský Brod, kteří byli včera v 21:04 hodin vysláni na žádost policie ČR jako asistence při otevření bytu na ulici Soukenická. Po příjezdu posádky zásahového vozidla bylo zjištěno, že v jednom z bytů ve čtvrtém patře je uzamčený muž, který měl být pod vlivem alkoholu a vůči svému okolí projevoval agresivní chování.

Protože existovala možnost, že by muž mohl vyskočit z okna, byl na místo zásahu povolán také automobilní žebřík. Do doby jeho příjezdu a ustavení komunikovali s mužem policisté s vyjednavačem. I přes snahu policistů muže uklidnit vzrůstala jeho agresivita, která se projevovala jak slovními útoky, tak následně i házením předmětů na vozidla policistů a hasičů. Vzduchem létaly sklenice se zavařeninou, lahve a květináče.

Sprškou těchto předmětů byl zasažen i automobilní žebřík hasičů, a to ve chvíli, kdy ho strojník připravoval k případnému zásahu. Lze opravdu mluvit o štěstí, že hasič, který techniku ovládal nebyl žádným z předmětů zasažen. Případný zásah květináčem nebo lahví z úrovně čtvrtého patra by totiž nemusel skončit jen oděrky nebo modřinou. Po konzultaci s velitelem policistů byl proto automobilní žebřík odstaven a staženi byli i přítomní hasiči.

Po více jak dvou hodinách se podařilo policistům muže uklidnit a následně ho i zajistit.

Jako památka na tento zásah zůstala hasičům poškozená technika. Škoda je předběžně odhadnuta na několik tisíc korun.

Doufáme, že tato zkušenost byla pro hasiče v našem kraji tou poslední a z míst zásahů budou odjíždět pouze s pocitem dobře odvedené práce.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet