Úterý 21. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči dukovanské elektrárny odklízeli spadlý strom, kmen překousali bobři

Hasiči dukovanské jaderné elektrárny odklízeli padlý strom v prostoru záchytné nádrže, který dopadl na místní oplocení. Příčina pádu byla hned po příjezdu hasičů zřejmá. Důvodem bylo překousání kmene stromu bobry, žijícími na tomto území.

Jednotka HZSp Jaderné elektrárny Dukovany s vozidlem RZA-TA L1 vyjela 1. července 2014 na telefonickou žádost odstranit padlý strom v prostoru záchytné nádrže na skryjském potoce, která je součástí systému odpadních vod elektrárny. Nejdříve bylo nutné si připravit bezpečnou přístupovou cestu, odstranit strom a následně narovnat oplocení.

Bobři se do zdejší lokality vrátili již před několika lety a podle stop, které po sobě zanechávají, se zdejší generaci bobrů daří velmi dobře. Živí se kůrou a lýkem listnatých stromů a keřů, jejich větvemi a kořeny. Na jaře a v létě konzumují i některé byliny.

Bobři preferují menší řeky a malá jezírka nebo tůně, na kterých si staví svá díla. Bobři kácí stromy dolními řezáky; horní při tom slouží jako páka. Jsou schopni porazit strom o průměru 1 m, i když běžně kácí stromy mnohem menší. Vyhledávají především vrby, olše, břízy a osiky.

Ing. Jiří Bezděk, tiskový mluvčí ČEZ, a. s., Jaderná elektrárna Dukovany
Sdílet