Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru bytu v Opavě jeden člověk zemřel a čtyři byli zraněni, desítky jich hasiči evakuovali

Čtyři jednotky hasičů vyjely dnes krátce po třetí hodině ranní k nahlášenému požáru bytu do Opavy-Kateřinek, ulice Pekařská. Hořel zde byt ve 4. podlaží sedmipatrového bytového domu. Na místo požáru byly povolány také další složky IZS, tedy Zdravotnická záchranná služba MSK a Policie ČR. Rovněž tak se na místo požáru dostavili zástupci magistrátu města Opava.

Operační středisko HZS MSK přijalo tísňové volání ve čtvrtek 3. 7. 2014 ve 2 hodiny a 59 minut. Na místo byly ihned vyslány 4 jednotky hasičů, a to jednotka HZS MSK ze stanice Opava, kterou posílily tři jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Opava-Kateřinky, Opava-Kylešovice a Opava-Komárov. Celkem na místě zasahovalo 7 zásahových hasičských vozů, z toho 4 cisternové automobilové stříkačky, 1 automobilový žebřík, 1 protichemický automobil a 1 dopravní automobil. Na místo také vyjel řídící důstojník HZS MSK – ÚO Opava a vyšetřovatelé požárů HZS MSK.

Hasiči po svém příjezdu zjistili, že došlo k požáru v bytě ve 4. podlaží výškového bytového domu. Ihned bylo zahájeno hašení požáru pomocí jednoho vodního proudu, k odvětrání zadýmených prostor použili hasiči přetlakovou ventilaci. Zároveň probíhala evakuace obyvatel domu, celkem bylo evakuováno 54 osob. Evidujeme také 8 zraněných osob, z nichž 4 byly po ošetření ponechány na místě a 4 byly odvezeny do nemocnice. Hasiči objevili při hašení v bytě bohužel jednu usmrcenou osobu.

Požár byl uhašen asi za hodinu po příjezdu první hasičské jednotky na místo požáru. Veškeré okolnosti požáru jsou nyní v šetření vyšetřovatelů HZS MSK a Policie ČR, na místě probíhají úkony směřující ke stanovení příčiny vzniku požáru. Předběžně byla škoda způsobená požárem stanovena na 400.000,– Kč, uchráněné hodnoty byly odhadnuty na 500.000,– Kč.

Foto: Peter Soós
kpt. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet