Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili ženu před skokem z mostu

Dne 11. 12. 2007 v 10:41 hod. byli hasiči požádáni o záchranu osoby ze železničního mostu u Kroměříže. Rychlá akce záchranářů Zlínského kraje bez pomoci vyjednávačů a psychologů se podařila, žena neskočila.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozidlem a člunem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na vrcholu konstrukce železničního mostu u Kroměříže sedí žena.

V době příjezdu hasičů byla už na místě nějakou dobu hlídka státní i městské policie a posádka zdravotnické záchranné služby. Hasiči se rozdělili na dvě skupiny k zabezpečení prostoru na vodě i na mostě. První skupina hasičů spustila člun na hladinu řeky Moravy a přejela asi 500 metrů pod železniční most. Důvodem bylo zajištění místa po případném skoku nebo pádu ženy do vody.

Druhá skupina záchranářů vytáhla vysouvací žebřík a ustavila ho do osmimetrové výšky horní hrany mostní konstrukce. Paní byla komunikativní a s hasiči navázala rozhovor. Dva hasiči za ní vylezli k vrcholu mostu a asi patnáct minut s ní promlouvali. Žena se postupně vyznala z osobních problémů a z problémů s vlastními dětmi.

Po dvaceti minutách od navázání komunikace se nechala žena hasiči zajistit do bezpečnostního lana a postupně slezla po žebříku na most. Tam byla předána do péče připravené zdravotnické služby a odvezena k vyšetření do nemocnice.

Celá akce byla ukončena kolem půl dvanácté odjezdem jednotek na základnu. Při akci a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Ilustrační foto.


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-
Sdílet