Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kouř nad českolipskými lesy byl z elektrárny, nehořelo

Hasiči vyjížděli několikrát po sobě k ohlášeným lesním požárům na Českolipsku. Jak se nakonec po dlouhém hledání zjistilo, za vše mohl kouř z elektrárny v Ústeckém kraji, který kvůli nepříznivým rozptylovým podmínkám nestoupal nahoru, ale naopak spadl nad českolipské lesy a vypadalo to, že hoří.

První požár byl hasičům ohlášen v 19:12 hodin v okolí obce Tuhaň, kde se hasiči s lesními požáry potýkají velmi často. Operační důstojník na místo povolal 4 jednotky. Hasiči zhruba hodinu pátrali po požáru a projížděli jednotlivé oblasti, nakonec v dálce poznali dým vycházející z průmyslového podniku. Stejná situace se opakovala i o několik kilometrů dále.

V 19:22 hodin byl ohlášen vycházející kouř z lesa mezi Doksy a Bezdězem. Pět jednotek hasičů vyrazilo k lesnímu požáru a hledali v částech obcí Houska, Luka a Ždírec, kde už sami hasiči viděli vystupovat kouř. Jak se opět ukázalo, kouř se na místa donesl z elektrárny. Tuto možnost hasičům potvrdili i v Českém hydrometeorolo­gickém ústavu. Včera večer byl do výšky 2 km inverzní ráz počasí, a tak se kouř nemohl dostat výš. Naopak se ve spodní vrstvě přesunul nad Českolipsko.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet